Kolonel Abdou Ndiaye, woordvoerder voor het Senegalese leger, kondigde vanavond aan dat om middernacht een regionale troepenmacht de grens met Gambia zal oversteken indien zittend president Yahya Jammeh geen afstand van het presidentschap doet. Normaal ging morgen, op 19 januari, de inauguratie van oppositieleider Adama Barrow plaatsvinden. Jammeh weigert echter de uitslag van de verkiezingen die in december plaats vonden te erkennen, en dreigt nu ontzet te worden door een regionale West-Afrikaanse troepenmacht.

Eerder vandaag stemde het parlement van Gambia om President Jammeh’s termijn te verlengen met drie maand, om de inauguratie te voorkomen in afwachting van de gerechtelijke procedures die de uitslag van de verkiezingen betwisten. Daarnaast keurde het parlement eveneens de noodtoestand goed die gisteren door Jammeh werd uitgeroepen. Ondanks de pogingen tot onderhandelingen die door regionale leiders geleid werd, en de dreigementen van ECOWAS (de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten), blijft Jammeh vasthouden aan het presidentschap.

Regering Jammeh

Verschillende leden van Jammeh’s regering namen reeds hun ontslag en ontvluchtten het land, maar een groot deel van de politieke elite en het leger blijven hem steunen. Gambia bezit slechts een zeer klein leger dat ongeveer 2.000 soldaten telt uit verschillende afdelingen, en vormt voor ECOWAS dan ook niet echt een grote bedreiging. Het zou echter de eerste keer zijn dat ECOWAS een militaire interventie uitvoert in een land waar nog geen onlusten uitgebroken zijn. ECOWAS had eerder ook verklaard dat ze toestemming zouden zoeken van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties voor ze een interventie uitvoeren, maar daar lijkt nu geen tijd meer voor te zijn.

Lokale getuigen in Senegal rapporteerden reeds bewegingen van troepen in het grensgebied. Zowel ten noorden als ten zuiden van Gambia, dat volledig door Senegal omgeven is, zouden Senegalese eenheden in positie gebracht worden om rond middernacht het land binnen te trekken. In Dakar, de hoofdstad van Senegal, werden ook reeds geruchten opgevangen dat Nigeriaanse troepen en hun materieel arriveerden op de luchthaven. Nigeria had eerder al bekend gemaakt dat ze een bataljon soldaten hadden voorbereid op een mogelijke missie in Gambia.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat President Jammeh op dit moment nog afstand van het presidentschap zal doen, maar geruchten op sociale media wijzen er eveneens op dat hij misschien niet tot het bittere eind het gevecht met ECOWAS zal aangaan. Volgens sommigen staat de persoonlijke piloot van de president paraat, en wacht zijn vliegtuig met volle brandstoftanks op de luchthaven. Mogelijks zou hij proberen ontsnappen naar Marokko, waar Jammeh’s vrouw van afkomstig is.

1 REACTIE