Motorclub ‘Bikers for Trump’ beveiligt eedaflegging Trump

3
1639

Vrijdag 20 januari is het zo ver. Wat velen geanticipeerd/gevreesd hebben, wordt dan tastbare politieke realiteit: Donald Trump wordt de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten. Dat is niet naar de zin van heel wat mensen. Tientallen linkse protestgroepen willen protesteren tijdens de intrede van Trump en de veiligheidsdiensten verwachten heel wat onrust. In reactie hierop heeft de motorclub ‘Bikers for Trump‘ hun leden opgeroepen om massaal naar hoofdstad Washington DC te rijden en Trump-fans te beschermen. De groep heeft dit afgesproken met en heeft de zegen van president-elect Trump.

Wat begon in 2015 tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne als een klein initiatief tussen de vele diverse pro-Trumpgroepen is uitgegroeid tot een “kracht om mee rekening te houden, een politiek fenomeen” aldus stichter Chris Cox. Motorclub Bikers for Trump hield haar eerste bijeenkomst in oktober ’15 in de Amerikaanse deelstaat Virginia en trok een 100-tal motorfans met rechtse sympathieën. Vandaag heeft de club 200.000 leden.

Op vrijdag 20 januari verwacht de politie heel wat protesten. Volgens Cox is dat de reden waarom zijn Amerikaans-patriottische motorclub er vrijdag verzamelt. In de Amerikaanse pers wordt verwacht dat de anti-Trumpgroepen een veel grotere aanwezigheid zullen optrommelen dan pro-Trumpgroepen. Dit kan een explosieve situatie opleveren zoals dat onder meer het geval was vorig jaar in Chicago. Hier liepen anti-Trump-manifestaties uit de hand en Trump annuleerde er om veiligheidsredenen daarom zelf een rally (bijeenkomst).

Motorrijder Cox zegt vertrouwen te hebben in de veiligheidsdiensten en de lessen die de politie geleerd heeft na debacles zoals in Chicago. Toch willen hij en zijn groep een extra veiligheidsgarantie zijn. Cox zegt daarbij als “wall of meat” of vleesmuur te zullen fungeren indien linkse manifestanten door het politiecordon geraken. Cox verduidelijkt dat Bikers for Trump een extra veiligheidslinie willen zijn waarbij de motorfans schouder aan schouder zullen staan waar nodig.

Bikers en politiek

Foto: Facebookpagina van Bikers For Trump. De prent voor het evenement deze vrijdag.
Foto: Facebookpagina van Bikers For Trump. De prent voor het evenement deze vrijdag.

Het is niet de eerste maal dat Cox zich een een politieke opdracht aanmeet. Cox stond achter de Republikeinse vicepresidentskandidaat Dan Quayle die in 1992 running mate was van Republikein George Bush sr. die Ronald Reagan zou gaan opvolgen. Quayle was ook kortstondig presidentskandidaat in 1996 tegen Bush sr. Quayle verloor die nominatiestrijd, maar Bush sr. zou op zijn beurt de verkiezingen verliezen aan Democraat Bill Clinton. Cox stopte nadien met politiek om zich naar eigen zeggen toe te leggen op houtkunst, maar haalde in 2013 (inter)nationale bekendheid als ‘lawnmower man‘ toen hij het gras afreed in overheidsparken tijdens de ‘government shutdown‘. In 2013 bevroor men overheidswerking wegens restrictieve begrotingswetten. Dit omdat er geen begrotingsakkoord kon worden vastgelegd wegens conflict over Obamacare.

Motorclubs hebben niet de beste reputatie wegens het bestaan van de zogenaamde one percenters: motorclubs die zich inlaten met georganiseerde criminaliteit. Maar in de VS is het niet ongewoon dat motorclubs zich bezig houden met politiek. Zo zijn heel wat Amerikaanse motorclubs uitgesproken patriottischeen kleine minderheid daarbij is zelfs extreemrechts zoals de Nazi Lowriders. Maar in de VS zijn er ook (eerder) links uitgesproken motorclubs en zelfs… Bikers for Obama.

3 REACTIES

  1. Je kunt je afvragen, wat als Trump verloren had? Hoe dan ook, het is niet fraai van de democraten en de extreem linkse scene van zo te keer te gaan. Links is blijkbaar een slechtere verliezer dan rechts. Ook hier in dit land. Blijkbaar mobiliseert links gemakkelijker dan rechts. Maar als het op het stemhokje aankomt, moet links nogal eens de duimen leggen. Naïef links verdraagt dat niet goed. Dat zien we hier (politieke vakbondsstakingen), dat zien we in Amerika.

    • Eigenlijk is het niet Trump die gewonnen heeft, het zijn de democraten die in hun eigen voet hebben geschoten door Clinton naar voor te schuiven. Met Sanders hadden de kaarten waarschijnlijk anders gelegen. Soit. Ik ben nieuwsgierig naar wat er gaat volgen. Ik zou Trump trouwens niet rechts noemen, Trump is een narcistisch ongeleid projectiel zonder enige visie vrees ik, tenzij zelfbelang een visie is. Ik heb vergelijkingen gelezen met Mussolini, Dit lijkt me zeer dicht bij de waarheid te zitten..