Duitsland voert de strijd tegen fake news verder op. Op aansturen van de Bondsregering, zal het onafhankelijke media-recherchecentrum ‘CORRECT!V’ Facebookberichten natrekken op hun waarheidsgehalte. De financiering van dit project komt hierbij niet van Facebook zelf, maar van private investeerders.

In de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de meldingen van valse nieuwsberichten, treedt Facebook nu op. Na eerdere initiatieven in de VS, richt men nu ook de pijlen op Europees nieuws. Het sociale netwerk trok het Duitse recherchebureau Correctiv aan om de op Facebook gedeelde berichten na te trekken op hun waarheidsgehalte.  Gebruikers zouden hierbij de mogelijkheid krijgen om een bericht te markeren als vals, waarna een meervoudig onderzoeksproces gestart wordt. Berichten die aantoonbaar twijfelachtige feiten zouden bevatten kunnen verder gedeeld worden, maar krijgen daarbij een duidelijk merkteken.

(Crowd)funding

Het Recherchebureau Correctiv ontstond in juni 2014 als een onafhankelijk platform van journalisten die zich specifiek wijden aan het natrekken van nieuwsberichten. De focus ligt niet op het schrijven van nieuwsberichten, maar louter om de recherche van zeer specifieke thema’s zoals het handelsverdrag TTIP. Correctiv wordt hierbij niet gefinancierd door Facebook zelf, maar blijft grotendeels steunen op crowdfunding. Het startkapitaal van drie miljoen euro werd in 2014 grotendeels voorzien door de Brost-Stiftung voor journalisme uit Essen, genoemd naar de socialistische politicus en journalist Erich Brost (SPD). In de daaropvolgende jaren ondersteunden ook de Augstein Stiftung, en de Bundeszentrale für politische Bildung (federaal agentschap voor publieke opvoeding) het project. Opvallend: in het verleden werkte deze Centrale voor Politieke Vorming ook samen met de extreemlinkse Amadeu Antonio-Stiftung in initiatieven tegen rechts.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE