In Duitsland hebben de veiligheidsdiensten een grote hoeveelheid explosieven ontdekt die mogelijk bij een aanslag gingen gebruikt worden. Twee verdachten werden daarbij aangehouden die banden zouden hebben met een oude neonazistische groepering. Een van de verdachten zou opgepakt zijn in het bezit van een ‘springstoftoestel’ versierd met een swastika en SS-runes.

Duitsland is nog aan het bekomen van de bloedige aanslagen medio december vorig jaar toen een moslimextremist met een truck op een Kerstmarkt in Berlijn inreed. Duitse ordediensten hebben nu wat lijkt op een aanslag in voorbereiding kunnen voorkomen, zo laten Duitse persbronnen weten.

De verdachten zouden banden hebben gehad met de opgeheven ‘Oldschool Society‘, die in Duitsland als terreurgroep werd aangeduid. De groep werd in mei 2015 ontdekt. Ze werd door Binnenlandminister Thomas de Maizière (CDU) als zeer gevaarlijk bestempeld. In de Duitse pers daarentegen werd de groep omschreven als “de domste terreurgroep in Duitsland”. Dit nadat politioneel onderzoek geplande aanslagen tegen salafistische moskeeën en asielcentra zonder veel inspanning voorkwam. Rapporten wezen uit dat de aanslagen niet bijzonder goed voorbereid waren. De groep was eenvoudig volgbaar, onder meer omdat de leden communiceerden via sociale media en weinig afgesloten chats.

Het logo van de groep Oldschool Society (OSS).
Het logo van de groep Oldschool Society (OSS).

De explosieven werden door de politie ontdekt in een appartement in Lauterecken in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, in het westen van Duitsland. De verdachten, 18 en 24, beweren dat het gaat om vuurwerk voor de feestdagen.

In het verleden waren er al vaker gevallen van extreemrechts geïnspireerde terreur, maar sinds het einde van de Koude Oorlog is deze terreurvorm sterk gedaald in frequentie.