Onderdeel Clinton Foundation legt de boeken neer

0
1727

De organisatie Clinton Global Initiative (CGI), een onderdeel van het grote “the Clinton Foundation”, geeft de pijp aan Maarten. De Clinton Foundation is een internationale liefdadigheidsorganisatie geleid door de Clintons met een kwart miljard dollar jaarlijkse omzet en 2.000 werknemers. De subgroep CGI deed enkele dagen terug de boeken toe, laat tweeëntwintig werknemers afvloeien en wordt op 15 april formeel stilgelegd.

Afgelopen verkiezingen stond “the Clinton Foundation” nog in het centrum van de belangstelling. Mede aangespoord door het succes van de documentaire Clinton Cash, gebaseerd op de gelijknamige bestseller, doken er al gauw overal onfrisse verhalen naar boven over belangenvermenging en ‘pay to play‘: openbare diensten kopen door smeergeld.

Steun van Saoedi Arabië

De berichtgeving kwam zeer ongelegen voor Hillary Clinton en heeft haar dan ook pijn gedaan, niet alleen in de peilingen en qua donors maar uiteindelijk ook in de finale verkiezingen. Het feit dat de Clinton Foundation 25 miljoen dollar kreeg van Saudi-Arabië, zorgde er voor dat haar imago als voorvechtster van vrouwen- en LGBT-rechten een fikse deuk kreeg. Het streng islamitische land heeft immers een slechte reputatie op dat gebied. Trump maakte daar dankbaar gebruik van en eiste dan ook tijdens de debatten dat Clinton dat geld terug zou geven aan de desbetreffende landen. Trump koppelde de donaties aan beïnvloeding van het beleid: “It’s a sad day in America when foreign governments with deep pockets have more influence in our own country than our great citizens.”

Zo was er een Canadees overheidsagentschap dat ijverde ten voordele van de Keystone pijpleiding en doneerde aan de Foundation. Dit bleef hangen bij de milieubeweging en kostte haar uiteindelijk zelfs een democratische kiesman.

Zelfverrijking?

Naast de beschuldigingen van beïnvloeding van het beleid waren er ook verwijten van zelfverrijking. Eens Hillary Clinton Buitenlandminister werd, stegen de prijzen om haar man Bill te ontvangen als spreker (zogenaamde speaker fees). Hij ving tot 750.000 dollar om te gaan spreken op internationale bijeenkomsten, de speeches werden goedgekeurd door het departement van zijn vrouw.

Ook bleek dat Clintons dichtste medewerkster en vriendin, Huma Aberdin, werkte voor zowel de overheid als voor de Clinton Foundation. De FBI dagvaardde Aberdin hiervoor en ook waakorganisaties, de zogenaamde watchdogs, stelden onregelmatigheden vast.

Dit en enkele andere vreemde deals deden bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Clinton zelf ontkende de beschuldigingen en zei dat de Foundation geld van donoren over gans de wereld aantrok die rechtstreeks diensten aan armen leverden. Er was geen sprake van belangenvermenging en Clinton zou er zelfs nooit een loon uit getrokken hebben. Er is misschien rook, maar zeker geen vuur. Dat weerhield Wikileaks niet om tot op het einde van de verkiezingscampagne bezwarend materiaal openbaar te maken.

Na de nederlaag

Voor de verkiezingen verklaarde de Clinton Foundation dat ze hun activiteiten zouden afbouwen. Dit omdat schijnbare belangenvermenging nefast zou kunnen zijn voor een zittend president. Dat is begrijpelijk bij een overwinning, maar na een kiesnederlaag is dat veel minder evident. De goede doelen die gediend dienen te worden zijn nog even legitiem en de belangenvermenging is afwezig.

Zowel rechtse stemmen in Amerika als heel wat linkse opiniemakers die eerder achter voormalig Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders stonden, zien hier dan ook een impliciete schuldbekentenis in. Het socialistische Secular Talk, verbonden aan het links-progressieve televisieprogramma The Young Turks, gaat zelfs zo ver om te stellen dat de donaties aan de liefdadigheidsorganisatie van de Clintons opdrogen omdat de Clintons niet meer verbonden zijn aan de macht en het nut voor bedrijven om te doneren dus is verdwenen.