Het dossier rond de verdeling van de vliegroutes van de luchthaven in Zaventem zorgt weer voor commotie. De federale regeringspartners hadden eerder aangekondigd werk te zullen maken van een vliegwet om de groei van de luchthaven in Zaventem te kunnen garanderen. Dit is belangrijk voor de jobs in de regio.

Het dossier zit echter opnieuw muurvast door een conflict met de Brusselse regering. Die weigert namelijk zijn strenge geluidsnorm aan te passen, waardoor de billijke verdeling tussen vliegroutes over Diegem, Kortenberg en andere Vlaamse gemeentes en Brussel niet kan gegarandeerd worden.

Gelijkheidsbeginsel

N-VA vraagt hierin redelijkheid van de Brusselse regering, terwijl SP.A (partner in de Brusselse regering) van mening blijft dat Brussel al zwaar genoeg de lasten draagt van de luchthaven en het harde standpunt van de Brusselse regering steunt. SP.A vraagt naar een onafhankelijke expert met een neutrale blik, en wil wel terug rond de tafel gaan zitten, maar met als duidelijk doel de vermindering van vluchten boven Brussel. Vlaams parlementslid Bart Nevens (N-VA) verwijt SP.A het gelijkheidsbeginsel tussen Vlaanderen en Brussel niet te hanteren en te weinig in te zetten voor meer dan 100.000 werklozen in Brussel.

Voor Hendrik Vuye (onafhankelijk parlementslid, ex N-VA) is dit een zoveelste symbool van een failed state: “Als we de vliegwet federaal laten, dan werkt het niet en als we iets regionaliseren, de geluidsnormen, dan werkt het ook niet”. Vlaanderen en Brussel verwijten elkaar dus beide niet genoeg inspanningen te doen voor een eerlijke verdeling van de vliegroutes, en daar is de aangroei van jobs in de regio de dupe van. Een akkoord lijkt weer een stap verder weg.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE