BREEK: Conservatief Neil Gorsuch naar Hooggerechtshof VS

0
920

Bronnen nabij het overgangsteam van de Amerikaanse president Trump geven aan dat rechter Neil Gorsuch Trumps keuze is als kandidaat voor het Hooggerechtshof. Gisteren verklaarden twee betrouwbare bronnen dat de keuze op ofwel Gorsuch of rechter Thomas Hardiman zou vallen.

Deze verklaring kon niet onafhankelijk en definitief bevestigd worden door andere bronnen, maar journalist Benny Johnson legt uit dat er andere broodkruimels zijn die hierop wijzen:

  1. Een andere Hooggerechtshofwatcher had een bron die hem vertelde zich voor te bereiden op de nominatie van Gorsuch.

2. Een bondgenoot van Thomas Hardiman weerlegde niet dat zijn kandidaat overgeslagen was, maar bevestigde het ook niet formeel).

3. Verschillende topbronnen in het Amerikaanse Congress vertellen dat ze een groeiende ‘buzz’ horen over Gorsuch, maar konden geen waterdichte bevestigingen aanbieden.

Foto: Twitter. Neil Gorsuch.
Foto: Twitter. Neil Gorsuch.

Tenzij dit een bewuste strategie is om de Democrats op het verkeerde spoor te brengen (niet geheel ondenkbaar met Trump), is dit een sensationele keuze wegens het profiel van Gorsuch. Twee andere bronnen gaven gisteren aan dat de keuze inderdaad tussen Gorsuch en Hardiman ligt, en andere journalisten schrijven dat beide rechters onderweg waren naar Washington, DC.

SCOTUSblog, een gereputeerde blog over het hooggerechtshof, prijst de schrijfsels van Gorsuch als vergelijkbaar met Antonin Scalia – de overleden conservatieve Hooggerechtshofrechter die Gorsuch zou gaan vervangen: “Helder, nauwkeurig, en een ongebruikelijk plezier om lezen“. In 2006 werd hij met unanieme stemming benoemd als rechter in het 10th Circuit Court of Appeals. Dit kan een belangrijke troef zijn in het huidige partijdige klimaat in Washington. Democraten spreken zich al openlijk uit om de nominatie tegen te werken, ongeacht wie het wordt. Het verzet lijkt dan ook principieel te zijn, ongeacht de geschiktheid of het resumé van de kandidaat.

Het Supreme Court is het Hooggerechtshof in Amerika dat krachtige precedenten kan scheppen. Zo is er onder meer ‘Roe vs. Wade’, een arrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973, waarin dit hof een oordeel uitsprak over de toenmalige abortuswetgeving in de Verenigde Staten. Heel wat restricties op abortussen werden door dit arrest als ongrondwettelijk geacht. Met een nieuwe, conservatieve rechter in het machtig Hof kan onder meer deze bepaling gewijzigd worden. Rechters worden er benoemd voor het leven door de Amerikaanse president.

Gorsuch is relatief jong (°1967) wat betekent dat hij mogelijk lang kan zetelen in het Hof. Gorsuch is een conservatief die bekend staat als een ‘originalist‘, dat wil zeggen iemand die de Amerikaanse Grondwet interpreteert in het tijdsperspectief van haar intrede, eind achttiende eeuw. Gorsuch beschouwt de Grondwet dus eerder als een vast gegeven en niet voor herinterpretatie vanuit de moderne tijdsgeest vatbaar.