Beppe Grillo naar ALDE-fractie van Verhofstadt?

0
1627

Guy Verhofstadt is een paringsdans begonnen met de Italiaanse Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo. Verhofstadt als voorzitter van het Europees Parlement? Sinds vrijdag 8 januari is dit een pak minder ondenkbaar, dan aanvankelijk werd aangenomen. Grillo heeft zeventien partijleden in het Europees Parlement.

In 2009 werd Movimento 5 Stelle opgericht. Het Britse weekblad ‘The Economist’ zette de stichter Beppe Grillo op de voorpagina van een van haar uitgaves. “Laat de clowns binnen”, zo klonk het toen nog badinerend. De goegemeente kwam bedrogen uit. Vijfsterren werd alles behalve een eendagsvlieg. De beweging is er in geslaagd om zich te transformeren tot de grootste oppositiepartij van Italië. Door een – op het eerste gezicht vreemde – combinatie van ecologisme en Euroscepticisme, overgoten met een sausje van ‘directe democratie‘, slaagde de beweging er in de vorige jaren in om zowel op links als rechts stemmen te sprokkelen. Movimento 5 Stelle at Forza Italia van Berlusconi electoraal op en remt de groei van Lega Nord af op de rechterkant van spectrum. Op links, vormt Beppe Grillo een alternatief voor kiezers die afgehaakt zijn bij de sociaaldemocraten.

Foto: Shutterstock. Beppe Grillo zit voorlopig nog in dezelfde EP-fractie dan Nigel Farage.
Foto: Shutterstock. Grillo zit – voorlopig nog – in dezelfde fractie als Farage.

Regionale verkiezingen, nationale verkiezingen, Europese verkiezingen… steevast haalde de Vijfsterrenbeweging met gemak de kaap van de 20 procent. In het Europees Parlement zetelt de partij in de politieke groep EFDD, waar ook UKIP van Nigel Farage deel van uitmaakt. De laatste maanden is het echter een publiek geheim dat Movimento 5 Stelle de uitgang opzoekt. De partij bekleedt steeds meer regionale bestuursfuncties en wil zich een minder populistisch imago aanmeten. Gesprekken met de groenen (EVA/Groenen) en extreemlinks (GUE/NGL) sprongen af. Blijft dus over: de liberalen in het Europees Parlement van Guy Verhofstadt.

Indien de zeventien EP-leden van Grillo uit de fractie van Farage stappen en hun heil zoeken bij de ALDE van Verhofstadt, dan heeft dit veel gevolgen:

  1. ALDE wordt opnieuw groter dan de conservatieve ECR-fractie (waar N-VA in zit).
  2. Als Verhofstadt voorzitter van het EU-parlement wil worden heeft hij numeriek deze Italianen (samen met de sociaaldemocraten van S&D nodig). Bij een overstap door Vijfsterrenbeweging komt voor de voormalige Belgische premier het voorzitterschap heel dichtbij.
  3. Voor het eerst zou de klassieke ‘grote coalitie’ van socialisten en christendemocraten doorbroken zijn, wanneer het gaat over het verdelen van topfuncties;
  4. Indien de Italianen de EFDD verlaten, dan staat deze fractie op instorten (slechts minimum van zeven landen vertegenwoordigd die nodig zijn voor behouden van fractie).
  5. Het samenvoegen van de restanten uit EFDD met de ENF-fractie van Marine Le Pen (en Vlaams Belang), lijkt dan een voor de hand liggende ‘oplossing’.

Vandaag legt Beppe Grillo de liberale ALDE-piste digitaal voor aan zijn achterban. Stemmers hebben daarbij de keuze tussen drie opties: bij EFDD blijven, niet-gebonden worden, of naar ALDE gaan. Als de ALDE-hobbel genomen is, ligt de weg open voor een grote verschuiving in het Europees Parlement. Het verplaatsen van één pion, in dit geval Vijfsterrenbeweging, werkt door op vele terreinen.

UPDATE 09/01, 20:01. Grillo en zijn M5S zouden dan toch niet naar de ALDE-fractie gaan nadat leden van de liberale EP-fractie eerder vandaag het voorstel afblokten. Dit is slecht nieuws voor de kandidatuur van Verhofstadt voor EP-voorzitter.