België onderhandelt met VS over incompleet raketschild

0
4463

De marinecomponent van de Belgische defensie overweegt al even de mogelijke aankoop van een raketschild als onderdeel van de nieuwe fregatten. Recent werd echter bevestigd dat het systeem enkel functioneel zou zijn in een ‘shooter only’ modus. Dit betekent dat de Belgische fregatten wel over de raketten zouden beschikken die in staat zijn om vijandelijke ballistische raketten neer te halen, maar niet over de radarsystemen die de vijandelijke raketten opsporen en als doelwit aanduiden.

Volgens bronnen binnen defensie vinden binnen enkele dagen onderhandelingen plaats in Washington D.C. om de Belgische raketten, als die er komen, op het Amerikaanse Aegis-systeem aan te sluiten. Aegis is een geïntegreerd systeem voor maritieme wapens dat gebruikt wordt door de krachtige radars van Amerikaanse, Spaanse, Noorse, Zuid-Koreaanse en Japanse schepen. Deze schepen beschikken echter allemaal over de zelfstandige capaciteit om vijandelijke raketten op te sporen.

In het geval van de Belgische marinecomponent zouden onze fregatten enkel in staat zijn om op basis van radargegevens van bevriende landen vijandelijke raketten neer te halen. Dat betekent dat België zwaar zou investeren in een wapensysteem dat het zelf niet volledig zal kunnen gebruiken. Enkel in dienst van andere landen, en op bevel van het ‘Allied Air Command’ van de NAVO in Rammstein (Duitsland), zou België de raketten kunnen afvuren.

Topsysteem aan topprijs

Het specifieke systeem dat de marinecomponent wenst aan te kopen, is de SM3 Block IIA, of misschien het toekomstige Block IIB dat de VS aankondigde als een versie die mogelijk in Europa ontplooid zou kunnen worden. Deze raketten kunnen tot 2.500 kilometer ver een doelwit raken, en vliegen aan een snelheid van Mach 15 (4,5 kilometer per seconde). Ze zijn de absolute top op vlak van maritieme anti-raket systemen. Het prijskaartje van de raketten is echter navenant en wordt geschat op ongeveer 20 tot 25 miljoen dollar per individuele raket. België zal uiteraard meer dan één raket nodig hebben om zijn fregatten te bewapenen. Daar bovenop gaan deze raketten slechts twaalf jaar mee. Daarna moeten ze vervangen worden.

De marine plant deze investering momenteel in het kader van geplande investeringen van defensie in nieuw materiaal. Die plannen werden door de regering echter nog niet helemaal goedgekeurd. Het bedrag voor deze investering zal pas gestemd en vastgelegd worden op 21 juli. In tussentijd brengt de marine alles in stelling om de aankoop van deze dure, maar beperkt inzetbare, raketten te kunnen ondersteunen. De SM3-raketten vallen samen met de ontwikkeling van nieuwe fregatten die de Belgische marine samen met de Nederlandse zeemacht zou aankopen. Voor Nederland houdt dit ook iets meer steek, aangezien zij wel over de nodige radars beschikken om vijandelijke ballistische raketten op te sporen en neer te halen.

Afbeelding: budgettrajectie tot 2030.
Afbeelding: budgettrajectie defensie tot 2030.

Wapen zonder doelwit

Er zijn vragen te stellen bij de Belgische aanschaf van dergelijke dure systemen, aangezien wij geen rechtstreekse dreiging van vijandelijke raketten ondervinden. Het bezitten van een antiraketsysteem kan prestige opleveren, maar zonder realistische dreiging en zonder een onafhankelijke inzetbaarheid, lijkt het toch moeilijk te verantwoorden. Het Belgische defensiebudget staat al onder sterke druk en doorheen het land worden basissen gesloten. Intussen wordt het personeelsbestand van defensie elk jaar kleiner. Het weinige beschikbare geld voor investeringen zou nu gebruikt worden voor de aankoop van systemen die weinig tot geen nut hebben vanuit Belgisch militair perspectief.

Laurence Mortier, woordvoerder van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), geeft toe dat het gaat om een duur systeem. Ze stelt dat dit net de reden is waarom er voorbereidingen worden getroffen om ervoor te zorgen dat de fregatten in een eerste fase met het systeem uitgerust kunnen worden, zonder er ook effectief mee uitgerust te zijn op het moment van oplevering. Bovendien zou de aankoop van dergelijk systeem kaderen in de eisen die de NAVO stelt aan haar lidstaten. De aanschaf van zo’n systeem moet de bestaande ‘capacity gap’ (een achterstand met andere landen) dichten. Mortier bevestigt verder nog dat België zal samenwerken met andere landen voor het gebruik van het BMD-systeem en geen aankoop plant van een geavanceerde radar.