De gevangenissen van Baden-Württemberg kreunen onder de toevloed van gevangenen. Het afgelopen jaar nam het aantal gevangen in de deelstaat met 6,6 procent toe. Vooral het aantal gevangenen van Noord-Afrikaanse en Gambiaanse afkomst is sterk gestegen.

6.951 gevangenen telde Baden-Württemberg aan het einde van 2016, het jaar daarvoor 6.520: een stijging van 6,6 procent. De deelstaat doet het enkel beter dan Nordrhein-Westfalen (15.740 gevangenen) en Beieren (10.951 gevangenen). De sterke stijging aan gevangen zorgt voor druk op het gevangeniswezen in ‘BaWu’.

Aan het einde van 2016 beschikte de staat over 6.147 gevangenisplaatsen. Dit was reeds te weinig en nog eens 112 van deze plaatsen konden niet gebruikt worden wegens verbouwingswerken. De plotse stijging verhoogt ook de druk op het Badense ministerie van Justitie, dat dit jaar slechts 200 plaatsen extra kan vrijmaken door de bouw van vijf nieuwe gebouwen. Verder is een bijkomende gevangenis met 500 plaatsen gepland in Rottweil. Deze zal echter pas in 2020 klaar zijn, volgens justitieminister Guido Wolf (CDU).

Toename duur celstraffen

De toename van het aantal gevangenen houdt verband met de stijging van de duur van de celstraffen. Zo bleef een gevangene in 2011 gemiddeld 41,04 maanden in een Badense cel. Dit is ondertussen gestegen naar 49,06 maanden. Statistieken wijzen op een algemene daling in het aantal arrestaties in het afgelopen decennium. Maar er zijn ook duidelijk nieuwe demografische trends. Zowel het in het aandeel strafgevangenen als onderzoeksgevangenen, nam het aantal niet-Duitsers duidelijk toe. Hierbij gaat het voornamelijk om gevangenen uit Marokko, Tunesië, Algerije en het West-Afrikaanse Gambia.