Benjamin Netanyahu (Likoed) ligt onder vuur na een tweet waarin hij zijn steun uitdrukte voor kersvers president Donald Trump (REP) en diens plannen om een muur te bouwen op de Amerikaanse grens met Mexico. Zowel in binnen- als buitenland oogstte de Israëlische premier kritiek.

Kort voor het einde van de sabbat zond de premier van Israël Benjamin Netanyahu een tweet de wereld in waarin hij Donald Trump looft: “President Trump heeft gelijk. Ik bouwde een muur op Israëls zuidgrens. Het stopte alle illegale immigratie. Groot succes. Groots idee.” Israël trok de gecontesteerde barrière met de Westelijke Jordaanoever op tijdens de Tweede Intifada (Palestijnse opstand), naar eigen zeggen om zich af te schermen van terrorisme en illegale migratie. Maar liefst 47.000 mensen, waaronder ook Donald Trump, hebben de boodschap van Netanyahu geretweet.

Vermoedelijk tweette Netanyahu de boodschap als reactie op een uitspraak van Donald Trump in een interview met de conservatieve Fox-journalist Sean Hannity. Tijdens dat interview haalde Trump de Israëlische muur aan als een bewijs dat grensbarrières werken. Volgens president Trump is de muur op de Westestelijke Jordaanoever een te volgen voorbeeld voor de Verenigde Staten.

Het Mexicaanse ministerie van buitenlandse zaken drukte reeds haar ongenoegen uit over de tweet van de Israëlische premier. Dat deed het aan de hand van een statement aan het adres van de Israëlische ambassadeur in Mexico-Stad. “Mexico is een vriend van Israël en zou ook als volgt behandeld moeten worden door de eerste minister” aldus het ministerie. Ook de Joodse gemeenschap in Mexico veroordeelde de tweet van Netanyahu.

Ministerie BuZa van Israël: geen inmenging relatie VS-Mexico

Israëls Buitenlandministerie benadrukt op haar beurt dat Israël zich niet wil mengen in een de relaties tussen de VS en Mexico, maar dat Benjamin Netanyahu louter verwees naar een gedeelde veiligheidservaring tussen zijn land en de Verenigde Staten.

Netanyahu’s tweet is nog maar eens een episode in de verhitte discussie tussen de VS en Mexico over de ‘muur’ op de grens tussen beide landen. Donderdag nog annuleerde president Enrique Peña Nieto de geplande meeting met zijn kersvers ambtsgenoot nadat president Trump nog maar eens benadrukte dat Mexico de rekening van de muur zal toegestuurd krijgen.