Dyab Abou Jahjah, de Libanees-Belgische columnist bij De Standaard is ontslagen op maandag 9 januari. Dit gebeurde daags na een controversiële tweet van Jahjah die de recente aanslag in Israël verdedigde. Volgens De Standaard was dit een brug te ver. In de tweet stelt Jahjah dat “soldaten aanvallen in bezet gebied geen terrorisme is maar een verzetsdaad“. Volgens De Standaard is dit een oproep tot geweld.

Jahjah zorgde wel vaker voor controverse in het Nederlandstalige (media)landschap. Zo zorgde zijn uitgesproken profiel voor heel wat heisa vorig jaar bij zijn aanwerving bij de Nederlandse uitgeverij De Bezige Bij. NRC publiceerde in dat zelfde jaar een spotprent over hem als wolf in schapenvacht/varksensvel (maar trok deze later terug).

Jahjah’s activisme kent een lang afgelopen pad. Zo richtte hij de extremistische AEL (Arabisch Europese Liga) op dat met een islamitisch/etnisch gekleurd en stevig links programma naar de kiezer trok samen met de communistische PVDA onder de naam RESIST.

Jahjah is bekend als een voorvechter van Palestijnse onafhankelijkheid tegenover Israël en kreeg daarbij al verschillende malen het verwijt een antisemiet te zijn van Joodse en andere organisaties. Naar eigen zeggen heeft hij ook militaire training ontvangen van Hezbollah in Libanon. Dat is een paramilitaire organisatie in Libanon die ageert tegen de staat van Israël. Heel wat landen in het Westen classificeren die groep als terroristisch. Er circuleert ook geregeld een foto van Jahjah die poseert met een Kalasjnikovwapen (dat in het Midden-Oosten veel gebruikt wordt).

Jahjah ontving zijn Belgisch staatsburgerschap na een kort huwelijk met een Belgische. Zijn ex-vrouw heeft later nog een rechtszaak ingediend (die onsuccesvol bleef) tegen de Belgisch-Arabische activist. Ze stelde dat hij haar had opgelicht om aan papieren te komen.

Het is afwachten of de omstreden tweet Jahjah ook repercussies bij De Bezige Bij zal opleveren.