Aanslag in Canadese moskee

0
2643

Zondag 29 januari vond een  aanslag plaats in Canada. Zes mensen stierven, zeventien raakten gewond toen gemaskerde schutters de moskee van het Centre Culturel Islamique de Québec binnendrongen en het vuur openden. [artikel is gedateerd: updates onderaan]

De Canadese Eerste Minister Justin Trudeau veroordeelde de aanslag als terrorisme. Initiële berichtgeving suggereerde een link met de besluiten van President Trump die immigratie vanuit bepaalde Moslimlanden tijdelijk beperken. The Daily Beast nam valse berichtgeving over die de daders identificeerde als “white supremacists“. Een Facebook Live-video van het Centre Culturel Islamique de Québec liet een omstaander horen die in het Arabisch Trump de schuld gaf.

Daders aanslag geïdentificeerd

Latere berichtgeving gaf echter de namen van de opgepakte daders. Het gaat om de Canadees Alexandre Bissonnette en Mohamed el Khadir. Mohamed zou van Marokkaanse origine zijn. Getuigen van de aanval vertelden hoe de schutters “Allahu akbar” riepen terwijl ze het vuur openden.


Mohamed el Khadir werd onmiddellijk na de aanval ter plekke gearresteerd. Alexandre Bissonnette kon vluchten, maar gaf zichzelf binnen de twintig minuten aan omdat hij zich schuldig zou gevoeld hebben. In zijn wagen werden verschillende wapens aangetroffen, waaronder een Kalashnikov.

Terreur in Canada

Vorig jaar legde een federaal Canadees verslag de terreurdreiging op het niveau van”medium”. Het verklaarde dat gewelddadige extremistische ideologieën zoals die van IS en al-Qaida aantrekkelijk blijven voor bepaalde personen binnen Canada. Verschillende eerdere aanslagen waren uitgevoerd door zogenaamde ‘home grown terrorists’. Zo reed een voertuig in op politieagent Patrice Vincent die later aan zijn verwondingen overleed. Korporaal Nathan Cirillo werd neergeschoten toen hij de wacht hield bij het National War Memorial in Ottawa. De daders waren in beide gevallen Canadese bekeerlingen tot de islam.

Vanuit de hele wereld krijgt Canada steunbetuiging, onder meer van de Amerikaanse president Trump. Eerste minister Justin Trudeau herhaalde zijn woorden dat Canada een tolerant land is. “Het is hartverscheurend dergelijk zinloos geweld te zien. Diversiteit is onze kracht, en religieuze tolerantie is een waarde die wij, als Canadezen, hoog waarderen.”

Update 30/01/’17 – 20u20: Nieuwe berichten geven aan dat de politie nu uitgaat dat er slecht één schutter was. Dit in tegenspraak met de ooggetuigenverslagen die spraken over twee tot drie schutters. Mohammed Belkhadir, en niet Mohamed al-Khadir zoals eerder gemeld, wordt nu als getuige beschouwd. De reden voor zijn aanvankelijke arrestatie is nog onbekend.

Update 31/01/’17 – 9u49: Alexandre Bissonnette, 27 jaar en student aan de Universiteit van Laval, verscheen vandaag voor de rechtbank van de Quebec Stad waar hem zes maal moord met voorbedachte rade werd voorgelegd en vijf maal poging tot moord. Volgens Francois Deschamps, actief bij een linksprogressieve belangengroep ‘Welcome to Refugees’, staat Bissonnette bekend om zijn uiterst rechtse sympathieën.