Donald Trump won ook de finale stemronde onder de kiesmannen die bepaalt wie de nieuwe president van de VS wordt. Gisteren berichtten we nog over de onwaarschijnlijke hoop die Democraten hadden om alsnog het onvermijdelijke te vermijden, maar het heeft niet mogen baten. Donald J. Trump is nu de officiële president-elect van de VS.

Enkelingen aan de linkerzijde hoopten er op dat voldoende kiesmannen Trump zouden laten vallen en vroegen aan de kiesmannen om zich zouden te “laten leiden door hun geweten”. Ook de linksprogressieve docu-maker Michael Moore deed z’n duit in het zakje door te beloven hun boetes te betalen indien ze niet voor Trump zouden stemmen. Nochtans is dat een misdrijf.

Verliezende strategie

Sommige kiesmannen lijken effectief te hebben geluisterd want maar liefst zeven hebben anders gestemd dan hen was opgedragen door de kiezers, een recent record. Twee Texaanse Republikeinen hebben gestemd voor andere Republikeinen (een voor Ron Paul en een voor John Kasich), maar nog veel opvallender: maar liefst vijf Democraten vertikten het om op Clinton te stemmen.
Een Democraat uit Hawaï stemde voor Bernie Sanders, een andere Democraat uit Washington was hevig tegenstander van Clinton wegens haar milieuvervuilende plannen en stemde voor Faith Spotted Eagle, een Indiaanse milieuactiviste. Drie andere Democratische kiesmannen uit Washington stemden zelfs voor de Republikein Colin Powell!

De bedoeling was om zo Republikeinse kiesmannen tot gelijkaardig stemgedrag te overhalen en een Republikeins alternatief voor Trump te verkrijgen. Enkele Democraten hebben dat zonder succes geprobeerd. Zo zei David Bright uit Maine dat hij voor de Democratische voormalige presidents Bernie Sanders (die van Clinton verloor in de voorverkiezingen) zou stemmen. Maar er werd gedreigd om hem te vervangen waardoor hij alsnog voor Clinton stemde. In Minnesota was er een kiesman die effectief niet wilde stemmen voor Clinton en vervangen werd. Hetzelfde gebeurde in Colorado waar een kiesman stemde voor Kasich maar vervangen werd. Trump blijft dus. Wat er nog overbleef voor de verliezers was schreeuwen aan de kant.

Complete vernedering

Dit maakt de vernedering voor Clinton compleet. Na de verkiezingen op 8 november spectaculair – want onverwacht – te verliezen, de hertellingen te verliezen (waar bleek dat de grootste onregelmatigheid van de Democratische kant kwam), heeft Clinton nu ook de derde (laatste?) ronde met de kiesmannen verloren.

We kunnen eindelijk besluiten: Donald J. Trump wordt de volgende president van de Verenigde Staten. Hij wordt ingezworen volgende maand.