Dinsdag rapporteerde het Federaal Parket dat bij verschillende huiszoekingen in het land acht mensen van hun vrijheid werden beroofd. Ze worden ervan verdacht mensen te hebben geronseld om naar Syrië te trekken. De huiszoekingen werden uitgevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie in Brussel en Oost-Vlaanderen, onder andere in Sint-Niklaas.

Dat verbaast Filip B., voormalig barman van een etablissement in de uitgangsbuurt van Sint-Niklaas weinig. “De dag van de aanslagen in de Bataclan (Parijs nvdr) was ik aan het werk. Toen iedereen via sms het nieuws binnenkreeg, hebben we de televisie in het café opgezet. Daarop kwamen een aantal jongeren uit het ‘rokerskot’ mee kijken en begonnen ze met elkaar in het Arabisch te spreken. Vervolgens begonnen ze te lachen en te feesten. We hebben ze op hun wansmakelijk gedrag aangesproken en hen gevraagd het etablissement te verlaten. Daarop zijn ze beginnen roepen ‘dat ze wel zouden terugkomen’ en ‘dat het toch al te laat is voor [ons]’. Erg verbaasd ben ik dus niet als ik lees dat er in Sint-Niklaas radicalisme zou zijn.”

Gevraagd om een reactie, zei burgemeester Lieven Dehandschutter dat hij geen weet had van dit specifieke incident van vorig jaar en dat mensen best onmiddellijk dergelijk gedrag melden aan de politie. De burgemeester zei nog dat er wel af en toe dergelijke signalen van radicalisering worden gemeld uit onder meer scholen. De politie volgt deze zaken nauw op in coördinatie met de federale veiligheidsdiensten. Burgemeester Dehandschutter zei nog dat men binnenkort een gespecialiseerde “verbindingsambtenaar” aanneemt, die specifiek radicalisering zal opvolgen. Dit moet de bestaande capaciteitsproblemen oplossen: de mensen die die zaken opvolgden, konden zich er te weinig op toeleggen, aldus nog burgemeester Dehandschutter.

Het is de tweede maal in korte tijd dat Sint-Niklaas negatief in beeld komt. Deze zomer werd een nog een 19-jarig meisje verkracht door een reeds veroordeelde illegaal. De man werd nu opnieuw veroordeeld, ditmaal tot 8 jaar celstraf.