Op zaterdagavond vond in het Europese gedeelte van Istanboel een bomaanslag plaats. Het doelwit van de aanslag was een bus van de politie, die aan het Vodafone stadium in Besiktas aanwezig was bij een voetbalwedstrijd. De eerste verslaggeving, en beelden van de locatie, geven aan dat het om een bomauto zou gaan. Net na de initiële explosie werden ook geweerschoten gehoord, wat er op kan wijzen dat er meerdere aanslagplegers betrokken waren. Volgens sommige verslagen vond er ook een explosie plaats aan het Taksimplein in Istanboel, maar daar is nog geen bevestiging van.

Grimmige beelden van de locatie van de aanslag tonen uitgebrande voertuigen, en politiehelmen die over de straat geworpen werden door de explosie. Minstens twintig personen zouden gewond zijn door de aanslag, maar dit cijfer zal naar alle waarschijnlijkheid nog stijgen. De Turkse regering legde ook meteen restricties op met betrekking tot de verslaggeving over de aanslag.

Een foto van op de scène.
Een foto van op de scène.

Het is nog niet duidelijk wie achter de aanslag zit, maar in het recente verleden waren de Turkse politie en het leger het doelwit van gelijkaardige aanslagen door de Koerdische Arbeiderspartij. Op het moment van de aanslag, een uur na afloop van de match, hadden voetbalfans de locatie reeds grotendeels verlaten. Zo past de aanslag in een rij van gelijkaardige aanslagen waarbij ordetroepen als doelwit gelden in plaats van burgers. De twintig gewonden in de aanslag zouden volgens de eerste informatie ook allemaal politieagenten zijn.

Verder onderzoek zal duidelijk maken welke organisatie er achter de aanslag zat, maar terroristische aanslagen door zowel de Koerdische Arbeiderspartij, de Islamitische Staat en de Koerdische Vrijheidsvalken (een afsplitsing van de Koerdische Arbeiderspartij) zijn mogelijk. Momenteel vindt er crisisberaad plaats tussen Turkse politieke leiders, en mogelijk zullen er beslissingen genomen worden om meer veiligheidsmaatregelen uit te voeren in Istanboel of op andere kritieke locaties in Turkije.