Opstoot van Turks nationalisme in Genk

2
19801

Op maandag 19 december hielden een aantal leerlingen van het Technisch Instituut Sint-Lodewijk in Genk een actie naar aanleiding van de aanslagen die Turkije de laatste tijd teisteren. Een trotse moeder filmde het tafereel en plaatste het op haar Facebookpagina.

Op de beelden is te zien hoe jongeren zwaaiend met Turkse vlaggen leuzen aan het scanderen zijn. Een aantal van deze jongeren wilde de actie binnen de schoolpoorten verderzetten, maar dit werd verhinderd door de directie. De actie werd vrij snel beëindigd, waarbij de vlaggen tijdelijk in beslag genomen door het schoolpersoneel. Om te verhinderen dat dergelijke opstoten van Turks nationalisme zich in de toekomst zouden herhalen, vond een gesprek plaats tussen de directie en de betrokken leerlingen. Achteraf zouden ook de ouders van de betrokken leerlingen nog worden aangesproken.

“In deze tijden kan een opstoot van Turks nationalisme toch verkeerd overkomen”

Schooldirecteur Michiel Janssen laat weten alle begrip te hebben voor het feit dat leerlingen sympathie uiten voor hun land van herkomst. Deze actie vond hij echter toch een brug te ver.  “In deze tijden kan een opstoot van Turks nationalisme toch verkeerd overkomen”, zo vindt hij. Volgens de schooldirecteur namen een vijftiental jongeren deel aan de actie, waaronder vier of vijf leerlingen uit het Sint-Lodewijksinstituut kwamen. De rest waren volgens hem jongeren uit de buurt. Op de beelden lijkt het echter om beduidend meer dan vijftien jongeren te gaan.

Binnen de schoolpoorten bleef na afloop van het gesprek alles rustig.

2 REACTIES