De Amerikaanse president Barack Obama kondigde gisteren sancties aan tegen Rusland voor vermeende cyberaanvallen en hacking in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november, waarvoor de Amerikanen nu bewijzen zouden hebben. Vandaag reageren de Russen met tegenmaatregelen. Wordt het een korte koude oorlog in de laatste dagen van Obama en zal Donald Trump na zijn eedaflegging op 20 januari de plooien opnieuw gladstrijken?

De maatregelen die Obama gisteren aankondigde zijn ongezien, de ‘persona non grata’-verklaring en uitwijzing van 35 Russische diplomaten en hun families is er slechts een van. Zo worden ook de Russische federale veiligheidsdienst FSB en de militaire veiligheidsdienst GROe, vier individuele GROe-officieren en drie bedrijven die de cyberoperaties vermoedelijk ondersteunden, in het vizier genomen. In de staten Maryland en New York worden twee gebouwen, die eigendom zijn van de Russische staat, gesloten. Obama kondigt ook nog andere maatregelen aan, waarvan sommige in de toekomst bekend zullen worden gemaakt.

Wikileaks

De aanleiding zijn de cyberinbraken enkele maanden voor de presidentsverkiezingen in de e-mailaccounts van enkele topfiguren van de Democraten. Het gaat om – oorspronkelijk – zo’n 19.252 mails die op 22 juli jl. werden gelekt en gepubliceerd door Julian Assange van Wikileaks. Een significant deel van de e-mails waren afkomstig van Clintons campagnemanager John Podesta. Twee dagen na het lek kondigde voorzitter Debbie Wasserman Schulz net voor de Democratische conventie haar ontslag aan. Uit het mailverkeer was gebleken dat partijfunctionarissen betrokken waren bij het saboteren van de verkiezingscampagne van Bernie Sanders, de Democratische rivaal van Hillary Clinton.

De Democraten betogen dat de Russen deze operatie uitvoerden ten voordele van Donald Trump. In oktober wezen de Amerikaanse veiligheidsdiensten met een beschuldigende vinger richting Rusland, waarop meteen een debat losbrak over de politisering van de Amerikaanse veiligheidsdiensten onder Obama.

“Our source is not the Russian government”

Het valt echter op dat Julian Assange met klem ontkende dat zijn bron de Russische overheid zou zijn of het een Russische operatie betreft. Hij zegt dat de aantijgingen deel uitmaken van een ‘domme’ en ‘gevaarlijke’ poging  van de Democraten om de legitimiteit van Trump’s verkiezingsoverwinning onderuit te halen.

Grizzly Steppe

Gisteren werd ook een gezamenlijk rapport van de FBI en Homeland Security gepubliceerd dat bewijzen zou aandragen dat Rusland achter de cyberhack, onder de codenaam Grizzly Steppe, zou zitten. Het Kremlin heeft dergelijke aantijgingen steeds ontkend. Ook de pas verkozen president Trump hecht weinig geloof aan de Russische betrokkenheid. Het technisch rapport analyseert de instrumenten en infrastructuur die door de Russische veiligheidsdiensten zouden zijn aangewend om netwerken te hacken. Op deze wijze wil men de veronderstelde werkwijze blootleggen.

Trump reageerde dat Amerika zich nu op grotere en belangrijkere dingen moet concentreren maar dat hij in het belang van de nationale veiligheid volgende week een ontmoeting zal hebben met de veiligheidsdiensten.

Poetin de verzoener?

Een woordvoerder van Russisch president Vladimir Poetin ziet hierin stappen van een regering die nog drie weken te gaan heeft en gericht zijn op twee dingen: “het verder beschadigen van de Russisch-Amerikaanse relatie die toch al op een dieptepunt is en de buitenlandse politiek ondermijnen van de komende president.”

Vandaag maakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov bekend dat Rusland de Amerikaanse actie zou vergelden door op hun beurt 35 Amerikaanse diplomaten in Moskou en Sint-Petersburg uit te wijzen. Reciprociteit of wederkerigheid is een wet van de diplomatie en internationale aangelegenheden, stelde hij. Kort nadien kwam echter het bericht dat Poetin het advies niet zou volgen en geen diplomaten wenst uit te wijzen maar “verdere stappen plant om de Russisch-Amerikaanse relatie te herstellen op basis van het beleid van president Trump”. In een verzoenend gebaar nodigde Poetin tegelijk alle kinderen van Amerikaanse diplomaten in Rusland uit om Nieuwjaar en het Russisch-Orthodoxe Kerstmis te vieren in het Kremlin.

Het valt af te wachten of president Trump, met heel wat Republikeinse anti-Russische haviken in het Congres, de sancties van Obama zal terugschroeven.

1 REACTIE

  1. Vraag van een Amerikaanse tv kijker:
    “How did Russia affect the US election? By exposing how the DNC rigged the system to secure Clinton’s win against Bernie Sanders? Or by exposing how US mainstream media gave the questions to Hillary ahead of the debates in her debates against Donald Trump?…”