Alicia Suárez – een Nederlandse, zwarte vrouw van Colombiaanse afkomst uit Utrecht – mag niet langer Zwarte Piet spelen bij een groot bedrijf. Jarenlang mocht ze er snoepgoed uitdelen als de helper van Sinterklaas, maar niet langer. Gezien Alicia’s zwarte gelaat kan ze namelijk geen ‘roetpiet’ spelen, zo redeneert het bedrijf.

“Vlak voor het feest begon, werd mij medegedeeld dat ik volgend jaar niet meer hoef te komen omdat er dan alleen nog met roetpieten gewerkt wordt”, vertelt Alicia aan Metro Nederland. “Als ik dat ook zou doen, zou ik toch worden geassocieerd met een Zwarte Piet en dat wil dat bedrijf niet meer”.

Kapot van

Uit overwegingen inzake privacy wil Alicia de naam van het bedrijf niet vermelden, maar ze was er naar eigen zeggen wel kapot van toen ze de beslissing van de onderneming te horen kreeg: “Ik heb het feest gewoon meegevierd, maar na afloop zat ik in de auto en dacht ik alleen maar: wat erg, wat érg is dit. […] Ik ben boos en verdrietig, het voelt alsof ik een trap heb gekregen. Ik vind het zó leuk om voor Piet te spelen! En het is ook maar een keer per jaar.”

De zwarte Nederlandse heeft geen schrik voor critici en vindt dat wat ze doet moet kunnen en mensen zich tolerant moeten opstellen tegenover het verkleden. “Als mensen Zwarte Piet niet leuk vinden, prima, maar laat mensen die het wel leuk vinden in hun waarde. Er wordt kennelijk van mij verwacht dat ik aan de kant van Sylvana Simons (linkse antiracistische activiste, red.) ga staan, maar dat is gewoon mijn mening niet”, aldus Alicia in Metro. “Ik vind Zwarte Piet niet racistisch en ken ook genoeg andere donkere mensen die die mening delen. Ik krijg zelfs van bekenden op Curaçao te horen: wat gebeurt daar allemaal bij jullie?”

Dit jaar werd het ‘pietenpact’ gelanceerd door de Vlaams-Nederlandse organisatie DeBuren. De Gezinsbond, de Vlaamse onderwijsnetten, verschillende producenten van kinderprogramma’s, allerlei jeugdtheaters en speelgoedketen Dreamland hebben het pact reeds ondertekend. Dat pact wil “een Sinterklaasfeest zonder raciale stereotyperingen”. In de praktijk komt dit er op neer dat zogenaamde ‘roetpieten’ de traditionele Zwarte Piet (met zwartbruine schmink) moeten vervangen. Maar voor het Minderhedenforum – waar Wouter Van Bellingen tot voor kort bestuurde – ging/gaat zelfs dit nog niet ver genoeg. Het Minderhedenforum wil namelijk zelfs de pagekledij van de gekleurde volksfiguur aanpakken.