Kerst in Aleppo: Dit had u niet verwacht

0
3889

In Aleppo, Syrië, is de ergste strijd eindelijk gestreden. Na maanden van zware bombardementen, van een bevolking in grote nood die slechts mondjesmaat en in zeer moeilijke omstandigheden geëvacueerd kon worden, is de rust er eindelijk teruggekeerd. Kerst is een interessante periode om een voorlopig laatste keer terug te keren naar de stad.

Tijdens de evacuaties deelde men de bevolking op in twee delen. Ongeveer tachtig procent van de bevolking van Aleppo werd geëvacueerd naar Latakia, een stad aan de kust van Syrië die in overheidshanden is. De kleinste groep, de rebellen en hun families, verhuisden naar Idlib. Die stad is nog altijd in handen van onder andere Al Nusra (de Syrische tak van Al Qaida). De afgelopen jaren was bovendien al een groot gedeelte van de bevolking naar Latakia gevlucht en bij familie of vrienden gaan inwonen.

Grote kerstboom

De evacuaties verliepen erg moeizaam. Er waren aanslagen tegen vluchtende gezinnen en bussen beschoten of in brand gestoken door de rebellen in Oost-Aleppo. Dit alles ligt nu achter ons en het leven in Aleppo, dat opnieuw in handen is van de Syrische regering, lijkt zich langzaam aan weer op gang te trekken. Daarbij valt op dat er nu in Aleppo plaats is voor Kerstmis. Christenen en moslims vieren samen kerstmis op straat. Iets wat even voordien ondenkbaar was. De grote ‘kerstboom’ in de stad werd dan ook uitgebreid getweet.

Dat het gevaar nog niet helemaal geweken is, werd geïllustreerd door een ontploffing op het plein. Een groot gedeelte van de menigte vluchtte daarbij weg, maar als bij kerstwonder vielen er geen slachtoffers.

Vreugde en kerstboom

Terug naar de herovering van Aleppo door de Syrische regeringstroepen. Hoewel vermoedelijk nog slechts weinig tegenstanders van Assad op het ogenblik van de herovering aanwezig waren, vielen de vreugdetaferelen toch op. Er waren tal van spontane vreugde-uitbarstingen en ook meer georganiseerde, zoals die door studenten in onderstaand beeldmateriaal. Voor velen is een nachtmerrie nu voorbij.