De voorbije weken was in de Amerikaanse pers en, zoals dat dan gaat, ook in de Vlaamse pers, veel te doen over het fenomeen ‘fake news’. Websites of Facebookgroepen maken een afbeelding of artikel waarin ‘feiten’ worden geponeerd die in de praktijk gestoeld zijn op verdraaiingen, leugens of gebrekkig bewijs in het algemeen.

Op sociale media worden die dan duchtig gedeeld en omdat we nu eenmaal allemaal in onze eigen echokamer leven krijgen duizenden of zelfs miljoenen mensen foute informatie zonder adequaat tegenwoord.

De impliciete of soms ook expliciete boodschap van de artikels over dit fenomeen zijn vaak dezelfde: “ook in het informatietijdperk is de traditionele journalistiek onontbeerlijk”. Burgerjournalistiek is geen vervanging voor een professionele klasse van journalisten die, gebonden aan strikte deontologische regels, wél nauwgezet omgaan met feiten en bronnen.

Yves Desmet

Ook Yves Desmet, voormalig hoofdredacteur bij De Morgen en momenteel werkzaam voor Humo, deed op Twitter een duit in het zakje door het delen van deze niet onaardige cartoon:

Pijnlijk wordt het dan natuurlijk wanneer hij middenin de visumrel een viraal gegane ‘meme‘ over een vergelijkbaar onderwerp uit het VK deelt:

Los van de onnodige bijdrage aan misplaatste vergelijkingen met het nazi-regime (nog zo’n vervelend neveneffect van sociale media) heeft het gedeelde prentje alle elementen die zo verfoeid worden bij ieder die het heeft over ‘fake news’. Zo is op het eerste zicht al duidelijk, zelfs voor wie geen Duits kan, dat “Volkverräter ausgestoßen aus der deutschen Volksgemeinschaft” (volksverraders verstoten uit de Duitse volksgemeenschap) niet hetzelfde is als “Enemies of the people, get out of the way of the German Common People’s will”. Daarnaast was ook de andere claim, namelijk dat de personen in kwestie rechters zouden zijn, elders al lang onderuitgehaald. De Britse factchecker fullfact.org heeft reeds contact gehad met de initiële poster van het fragment uit de Illustrierter Beobachter. Dr. Ned Richardson-Little verwees hen naar een lijst van namen die de website in hun artikel overnam. Geen rechters, wel (linkse) politici, activisten, schrijvers en journalisten.

Telenet

Eerder deze week zette Telenet ook SCEPTR op hun advertentie-blacklist in een strijd tegen vermeend ‘fake news’. Dat deze beslissing reeds was gemaakt nog voor de site van SCEPTR gelanceerd was en er dus geen enkel nieuwsbericht op te lezen was, leek geen belet voor de beslissing.

Gevraagd om een reactie zei Telenet-woordvoerster Isabelle Geeraerts dat in het belang van de neutraliteit Telenet op geen enkele politiek-ideologische site wil adverteren. Of Telenet nu ook webstekken van vakbonden of partijen op hun blacklist zou zetten, is niet geheel duidelijk gezien de woordvoerster dezelfde zin bleef herhalen (“omwille van de neutraliteit…”). De beslissing van Telenet zou genomen zijn omdat in de missie van SCEPTR te lezen valt dat SCEPTR een politiek nieuwsmedium is. Gevraagd of men toch wel het verschil kent tussen politieke nieuwssites zoals Politico of SCEPTR – die nieuws brengen over politiek – en politiek-ideologische sites, herhaalde mevrouw Geeraerts haar vorige antwoord. Communicatiehoofdverantwoordelijke voor Telenet Stefan Coenjaerts voegde hier evenwel nog aan toe dat deze beslissing niet in steen gegrift is en kan aangepast worden, gezien men de sites op de blacklist geregeld bezoekt. Afwachten dus of Telenet haar beslissing inzake SCEPTR zal terugdraaien.

MISSIE SCEPTR:

SCEPTR is een onafhankelijk politiek nieuwsmedium dat zich toelegt op ‘harde’ thema’s die in de huidige media verwaarloosd worden. SCEPTR wil taboeloos informatie ontsluiten en een werkinstrument zijn voor (politiek actieve) burgers.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Brigitte Melon

  Desmet zal het nooit leren. Tijd voor wat rust voor de brave man.

 • ToonB

  Dit is zelfs geen nieuws, zelfs mijn grootouders zaliger wisten dit. Dit is gewoon de pers.

 • Jan Dehoucke

  De media zou de brug moeten zijn die de burger, op objectieve wijze, met de politiek verbindt. Maar de 5-jaarlijkse journalistenenquête (2012) leert ons iets anders. Hieruit bleek dat 85% van de journalisten zichzelf van centrum links naar links situeerden. Via opiniestukken, columns, standpunten en dies meer voelen ze zich niet meer gebonden aan objectiviteit en kunnen ze hun linkse, persoonlijke mening vrijelijk loslaten op hun (lees)publiek. Neem daarbij de gelijkgezinde specialisten die opgevoerd worden om hun zienswijze te verkondigen en de zaak is rond. De burger wordt dus overspoeld met subjectieve en suggestieve linkse nieuwsgaring. En wellicht zal dit vele jaren zijn vruchten afgeworpen hebben. Maar tijden veranderen. Diezelfde burger stelt vast dat hij jarenlang misleid werd. Hij beschikt nu over de juiste middelen om ook eens te kijken naar wat die overige 15% van de journalisten schrijven. En dat is best leerrijk. Geen linkse doctrines meer, wel objectieve berichtgeving. Sceptr zit alvast in de goede richting.

 • FreePeach

  Het media-entertainment complex in België siddert en beeft. Dit is een groot compliment voor Sceptr eigenlijk!
  Doet me denken aan de “Kellogs” boycot van Breitbart… Tijd om over te schakelen op een andere provider misschien?

 • Louis Vanvolsem

  Desmet zou misschien beter eens een artikel of cartoon plaatsen over zijn eigen partij, hiermee wil ik hem een beetje zijn geheugen opfrissen.
  http://www.deconsument.com/in-het-zog-van-40-jaar-schandalen-belgisch-socialisme/