Erdogan beschuldigt VS van steun aan IS

1
1431

Erdogan maakte opmerkingen over vermeende steun aan verschillende terreurbewegingen in Syrië door de VS. Daaronder ook IS. Hij deed dat tijdens een conferentie in Ankara.

De Turkse staat heeft al vaker haar ongenoegen geuit over de steun van de VS aan Koerdische bewegingen in Syrië en Irak. Nu beschuldigen ze hen ook voor het eerst van steun aan het zelfverklaarde kalifaat. Bovendien zegt Erdogan hier bewijs voor te hebben.

De beschuldigingen worden geuit op het moment dat Turkije vooralsnog tevergeefs de stad Al-Bab ten noord-oosten van Aleppo tracht te veroveren op IS met de steun van verschillende rebellenbewegingen. Omdat de operatie in het kader van ‘Eurphrates Shield’ momenteel erg moeizaam verloopt, vroeg Erdogan om steun aan de internationale coalitie onder leiding van de VS (die strijdt tegen IS). Tot op heden gaf deze hier echter geen gehoor aan.

De uitlatingen van de Turkse leider komen er kort na het bericht dat er een nieuwe ronde vredesgesprekken zouden komen, ditmaal gehouden in Kazachstan en waarbij alle grote partijen betrokken zouden zijn behalve de VS. De koepelvereniging die heel wat politieke en gewapende oppositiekrachten verenigt, zei evenwel van geen weet te hebben van de onderhandelingen.

Deze zaken duiden aan dat de relaties tussen Turkije en Rusland en tussen Turkije en de VS grondig zijn veranderd. In 2015 beschuldigden Russische media Erdogan er nog van om olie te verhandelen met IS.

1 REACTIE

  1. Wel héél kort, dit bericht (laat ons het zo noemen, het is zeker geen artikel). Erdogan schurkt aan bij Moskou (twee ‘wereldleiders’ die mekaar vinden in een gemeenschappelijk belang en absoluut geen scrupules hebben). Benieuwd hoe dit gaat zijn met Trump erbij.
    In alle geval, we zijn nog steeds aan het wachten op Erdogan’s bewijs dat Güllen achter die ‘mislukte coup’ zat. En misschien moeten we bij ons ook eens gaan nadenken over de dubbele nationaliteit. Die buitenlandse conflicten kunnen we missen als kiespijn.