Op 25 november van dit jaar overleed de voormalige president van Cuba, Fidel Castro. De reacties op de dood van Zuid-Amerika’s langst levende dictator waren massaal en divers. Van de juichende Cubanen in de straten Miami tot de opvallend vriendelijke condoléances van de Canadese premier Trudeau. In Vlaanderen was er de lovende bijdrage van Kurt De Loor (sp.a) in De Morgen.

Laatste stuiptrekkingen van de Koude Oorlog

De dood van Castro komt niet lang na een andere grote gebeurtenis voor Cuba: het herstellen van de diplomatieke relaties met de VS en het verzachten van het economisch embargo. Deze opschuddingen lijken vooralsnog niet te leiden tot het verminderen van de grip die de Castro-familie en de communistische partij hebben op de macht op het Caraïbische eiland. Ook de prominente prostestgroep ‘Dames in het Wit‘, die al dertien jaar op zondag demonstreren met de eis om politieke gevangen op het eiland vrij te laten, besloot om de nationale rouwperiode te respecteren. Doorgaans tolereert de Cubaanse overheid deze kleinschalige protestacties, hoewel de demonstraties vaak worden opgebroken door de politie.

Viva la revolución?

Vandaag meldt AFP dat er in het oosten van het land tientallen dissidenten zijn opgepakt. De operatie zou hebben plaatsgevonden om 06:00 lokale tijd. Volgens een activist in Cuba zijn 42 mensen opgepakt. De Dames in het Wit melden dat op zijn minst 20 van hun leden werden opgehouden in hun huis. Ze werden verhinderd om deel te nemen aan een demonstratie die die dag plaatsvond. Ook de Amerikaanse mensenrechten-advocate Kimberley Motley zou tijdelijk zijn aangehouden voorafgaand aan een bezoek aan een graffitikunstenaar in de Cubaanse gevangenis.

De operatie lijkt er op te duiden dat ook in deze transitieperiode de regering in Cuba niet zomaar van plan is om politieke hervormingen te aanvaarden of de censuur van politieke oppositie te verminderen.

Het aanhouden van dissidenten gebeurt regelmatig in het communistische Cuba.