De recente aanslag in Berlijn zorgt overal in West-Europa voor een verhoogde waakzaamheid. De inwoners van Brussel, Parijs, Londen, Berlijn, Madrid en Milaan gaan van oud naar nieuw in een versterkte vesting.

Vorig jaar nog besliste burgemeester Yvan Mayeur (PS) na advies van het OCAD om het traditionele vuurwerk op klokslag middernacht toch niet te laten doorgaan. Dit jaar trakteert de stad haar inwoners en bezoekers dus wel op een vuurwerkspektakel, al gaat dit gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo worden heel wat straten rond de feestenzone van het Beursplein afgezet en zullen de ordediensten de bezoekers controleren. Bij monde van woordvoerder Christian De Coninck werd reeds opgeroepen om zakken en tassen thuis te laten. Ook glas en voetzoekers worden geweerd uit de feestenzone. Bij eventuele controle wordt de mensen gevraagd om de instructies nauwgezet op te volgen en geen weerstad te bieden. Naast Brussel drijven ook Antwerpen en Gent de veiligheidsmaatregelen op. Wie in de Arteveldestad een voetzoeker ontsteekt, riskeert dit jaar een GAS-boete van 350 euro.

Parijs

Parijs zal 2017 ingaan onder een nooit geziene waakzaamheid. Maar liefst 10.300 agenten en militairen zullen vanavond gemobiliseerd worden in de regio Île-de-France. De lichtstad verwacht zo’n 600.000 bezoekers voor het spektakel op de Champs-Elysées en trok 2.000 gendarmes uit om de 3 km lange zone te beveiligen en af te zetten. Minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux (PS) brengt over het ganse land een heus leger van 90.000 personeelsleden in stelling om een nieuwe aanslag te voorkomen. Alle plaatsen waar grote mensenmassa’s samenkomen zullen worden afgezet met barricades en betonblokken.

Londen

Over het kanaal stuurden de ordediensten hun voorbereidingen bij. De Metropolitan Police zal met een team van 3.000 geüniformeerde agenten en agenten in burger waken over de veiligheid in Londen. Ook zal een recordaantal barricades en wegblokkades worden opgesteld om ‘copycats‘ van de aanslagen in Berlijn en Nice te voorkomen. Een primeur is bovendien dat er dit jaar gewapende patrouilles zijn in de Londense metro.

Duitsland

Naar Duitsland dan, dat nog steeds bekomt van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn waar twaalf mensen het leven lieten en 56 gewonden vielen. De Duitse hoofdstad wordt voorzien van extra betonblokken, gepantserde voertuigen en 1800 politieagenten, waarvan een flink aantal met machinegeweren. Feestgangers die de Pariser Platz bij de Brandenburgse Poort op willen, worden systematisch onderworpen aan controles. Bij de festiviteiten van vorig jaar waren honderden vrouwen – voornamelijk in Keulen, Hamburg, Düsseldorf en Stuttgart – het slachtoffer van seksueel geweld. De daders kwamen vaak uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Om een herhaling van de feiten te voorkomen wordt de buurt rond de Keulse Dom en het Hauptbahnhof voorzien van extra veel politiemensen en camera’s.

Madrid & Milaan

Deze week pakte de Madrileense politie nog twee individuen op naar aanleiding van een terreurboodschap op video. Bij huiszoekingen werden magazijnen voor Kalasjnikovs aangetroffen. De feestenzone rond de Puerta del Sol zal beperkt worden in aantal toeschouwers en er zullen extra eenheden ter plaatse zijn. Ook Milaan tenslotte, de stad waar terreurverdachte Anis Amri werd uitgeschakeld, neemt extra voorzorgen om een rampenscenario te vermijden.