B19: Francofone en rechtse serviceclub

0
1971

B19 Country Club is jong en Brussels. De B staat voor Brussel en de 19 voor de 19 gemeenten van het hoofdstedelijk gewest. De club opende vorige maand een afdeling in Antwerpen, ondergebracht in het sport- en ontmoetingscentrum Ter Elst in Edegem. Eerder dit jaar werd ook in Luik een afdeling gestart.

In De Tijd was er een advertentiecampagne voor de nieuwe sociëteit en op de site van de Antwerpse afdeling staat De Tijd ook als sponsor tentoongesteld. De Brusselse hoofdkring heeft nog heel wat indrukwekkende sponsors, waaronder AB Inbev en Coca-Cola. Voorzitter van B19 is graaf Paul Buysse, resident van Knokke, maar thuis in de rijkere kringen van Antwerpen, Brussel en Wallonië.

Rechts (en Belgisch)

Netwerken is van belang vandaag. Geen ondernemer of manager of hij heft het glas en eet bij De Warande, de Cercle Gaulois, de Cercle des Nations, Club Sint-Anna enzoverder. Nieuweling is B19 Country Club, dat er prat op gaat in ruil voor een lidgeld van 600 euro stimulerende lezingen te brengen en mercantiele vriendschappen aan te kweken. Rond B19 Country Club hangt een rechtsliberale en pro-Belgische sfeer van Franstalige Brusselaars. Die zijn daarom echter niet anti-N-VA, misschien wel integendeel.

Freddy Arnauts, bestuurslid bij de Antwerpse afdeling van B19, bevestigt: “We zijn partijpolitiek onafhankelijk, maar we bevinden ons wel in ondernemende kringen. Dat komt er dus op neer dat we ons eerder rechts positioneren. Elke week hebben we ‘s ochtends ofwel ‘s avonds een lezing met daaropvolgend een netwerkmoment. Voor het tweede kwartaal van volgend jaar zullen we o.a. minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) ontvangen. Toch twee figuren die zich aan de rechterkant van het spectrum bevinden.”

B19 is een initiatief uit 2013 van de eigenaar van het enige Belgisch Franstalige satirische blad: UBU PAN. Het spotblad is gevestigd in een luxueus pand in een dure wijk in Ukkel bij het Zoniënwoud. John-Alexander Bogaerts, uitgever, en Alain De Kuyssche, hoofdredacteur, timmeren wekelijks een blad in mekaar dat geen kopie was of wil zijn van Charlie Hebdo. Het rolmodel, voor zover er een is, is het eveneens Franse Le Canard Enchainé en zijn speurjournalistiek.

UBU PAN is een fusie van de satirische bladen Pan, gesticht in 1946, met als legendarische tekenaar Alidor (een goede vriend van wijlen Lode Claes) en Père Ubu, gesticht in 1997 door Rudy Bogaerts, privé-leraar van prins Laurent. John-Alexander, eigenaar van UBU PAN, zet de traditie van vader Rudy Bogaerts verder.

Graven en prinsen

Deze vereniging voor de francofone bovenlaag heeft een Vlaamse voorzitter: graaf Paul Buysse, ex-voorzitter van Bekaert. Vroeger was Buysse ook actief bij de Orde van den Prince in Antwerpen en zijn eigen discussieclub NEA (Nieuw Economisch Appel). Thans is Buysse woonachtig in Knokke. Ook John-Alexander Bogaerts is verliefd op Knokke, zelfs in het toilet van de country club in Brussel ligt appetijtelijke literatuur over de rijke strandplaats – ‘de twintigste gemeente van het Hoofdstedelijk Gewest Brussel’.

B19 nodigde begin 2015 nog de Franse en rechts-nationalistische auteur Éric Zemmour uit. Deze publicist bestookt de ‘soixante-huitards‘ en hun intellectuele nageslacht onder meer met ‘Le Suicide Français‘. Van dat boek gingen in Frankrijk een half miljoen exemplaren over de toonbank. John-Alexander Bogaerts zei hierover: “Na de avondlezing bij B19 Country Club ging ik met hem [Zemmour] eten. Om negen uur de volgende dag kwam zijn voorspelling uit over de dreiging die uitgaat van de islamisten in het westen. Zeventien doden, waaronder twaalf bij Charlie Hebdo.”