De euro is internationaal gezien een goedkope munt en dat heeft veel te maken met de zwakte van de zuidelijke economieën van Europa en meer concreet Griekenland. De lagere groei en gezondheid van Griekenland en zijn zwakke zussen haalt de koers van de euro naar beneden.

Een lage euro dat heeft een gunstig effect voor de uitvoer van de sterke landen van het noorden. Voor de cheque die onder meer Duitsland betaalt om de Griekse economie te redden beschikt de exportnijverheid van de Duitsers over een goedkope euro om wereldwijd BMW’s, machines, chemische producten enzoverder te verkopen. Een lage euro betekent ook een voordeel voor de kopers buiten de Eurozone.

Neuro zonder Vlaanderen?

Af en toe pleiten Vlaamse commentatoren voor een neuro, een groepering van een “serieuze”, duurdere euro rond Duitsland, dus in feite een euro-mark. Automatisch wordt er dan van vertrokken dat Vlaanderen zich daar probleemloos bij zou scharen. Maar Vlamingen zijn geen Duitse protestanten en zouden eerder het zwakke broertje zijn in de landencombinatie rond die euro-mark. Met sterke gevolgen voor de deeleconomie die Vlaanderen is in dat nieuwe geheel.

Het ontrafelen van de eurozone is wel mogelijk, maar het is een zodanig ingewikkeld probleem (vanwege de financiële interdependentie; iedereen heeft staatspapier van iedereen) dat de Brexit met vele lengten klopt qua complexiteit. Voor een splitsing van de euro in een sterke neuro en een zwakke zeuro (die van de de Zuid-Europese landen) halen de Europeanen zich tien jaar heibel op de hals met kantelende banken, wisselkoersen met schokgolven en allerlei beleidsaanpassingen die pijn zullen doen.

Ondertussen…

De baas van de Europese Centrale Bank, de Italiaan Mario Draghi, mindert ondertussen met het maandelijks opkopen van leningen. Maar hij laat dat aankoopbeleid niet varen. Het bedrag van de aankopen zakt van 80 naar 60 miljard euro. Dat is de eerste terugtrekkende beweging van de ECB sinds de centrale bank begin 2015 startte met haar opkoopprogramma van leningen. De opgekochte leningen moeten, door meer geld voor consumptie en investeringen ter beschikking te stellen, de lage inflatie verhogen. Het geld dat de ECB in de economie pompt, doet inderdaad prijzen stijgen.