Afghaanse moordenaar Maria Ladenburger eerder veroordeeld in Griekenland

0
1448

Afgelopen oktober was de Duitse stad Freiburg in shock. De jonge geneeskundestudente Maria Ladenburger (19) ging er feesten. ‘s Morgens vindt een wandelaar haar lijk in het water, in de Dreisam-rivier. Het gaat om de dochter van een hoge EU-functionaris. De politie arresteert 6 weken later de verdachte: een migrant uit Afghanistan (17). Hij zou schuldig zijn aan verkrachting en moord. Gisteren bleek dat de vluchteling reeds veroordeeld was in Griekenland, voor een straf van 10 jaar.

Het Nederlandse NOS en Duitse media onthulden dat de jonge Afghaan reeds een veroordeling was opgelopen in Griekenland wegens poging tot doodslag. In 2013 zou Hussein Khavari een jong meisje, ook een studente, geduwd hebben van een klif. Dit werd bevestigd aan het Duitse persbureau DPA door de Griekse advocate van de Afhaan.

Foto: http://www.bild.de. De tattoo's in kwestie.
Foto: http://www.bild.de. De tattoo’s in kwestie.

De moordverdachte, werd herkend door zijn vreemde tatoeages. Opvallend: onder de tattoos onder meer een hakenkruis en een Keltisch kruis. Hussein werd onder voorwaarden vrijgelaten na een jaar en half in een Griekse gevangenis verbleven te hebben. Dit in het kader van overlast in de Griekse gevangenissen op te lossen. Hussein moest zich periodiek melden bij de politie, maar verdween op een gegeven moment. In november vorig jaar registreerde hij zich bij de Duitse overheid als 16-jarige Afghaan.

Foto: Facebook. Maria Ladenburger.
Foto: Facebook. Slachtoffer Maria Ladenburger.

Of Hussein daadwerkelijk die leeftijd heeft, wordt nu in twijfel getrokken. Volgens Bild wil de politie in Duitsland nu een onderzoek op de botten van Hussein uitvoeren, teneinde zijn daadwerkelijke leeftijd na te gaan. Indien hij meerderjarig is en wordt veroordeeld kan hij een levenslange gevangenisstraf verkrijgen. Blijkt hij effectief minderjarig te zijn kan hij maximaal dezelfde straf krijgen die hij in Griekenland had opgelopen: 10 jaar (en een mogelijke deportatie).

De problematiek van Hussein kaart een breder hekel thema aan: de grote druk op de Dublinverordening. Deze bepaling legt op dat de de Europese lidstaat die de asielzoeker aan de grens van Schengenzone heeft toegelaten, verantwoordelijk is voor de asielaanvraag. De zaak-Maria Ladenburger maakt nog maar eens duidelijk dat het akkoord moeilijk te handhaven is en regelmatig wordt omzeild. Heel wat asielzoekers trekken door Griekenland of Italië maar gaan verder richting Noord- of West-Europa, waar er betere sociale diensten en werkgelegenheid zijn.