Marc Coucke kwam afgelopen dagen opnieuw in het oog van de storm terecht. De Amerikaanse farmagigant Perrigo kondigde immers een collectief ontslag aan en stevige herstructurering bij de drie Belgische dochterondernemingen Omega Pharma, Biover en Etixx. Coucke neemt Etixx terug over.

De afdankingen bij Omega Pharma hebben, aldus de LBC-vakbond, alles te maken met Coucke. Deze is minstens “moreel” verantwoordelijk, aldus de LBC.

Een hoge bron bij Omega Pharma noemt deze mening intellectuele prietpraat:
“Zonder alles te bejubelen wat Marc Coucke deed bij Omaga Pharma was hij een verlichte patroon die niet hard sneed in overtollige of minder rendabele arbeidsplaatsen. Die jacht op het teveel aan vet in de organisatie is er slechts sinds Perrigo hier op zijn Amerikaans met een schoonmaak is begonnen. De collegialiteit tussen Marc en zijn mensen is weggevaagd door die typische rendabiliteitsobsessie van de Amerikanen. Dat Perrigo te veel betaald heeft voor Omega Pharma – de grote kwestie die de Amerikaanse hoofdaandeelhouder aansnijdt – is waarschijnlijk een feit, maar dat siert dan het onderhandelingstalent van Coucke en zijn team. De bazen van Perrigo zijn eventueel getemd door een slimme Vlaming, en dat is niet per definitie een doodzonde. Het is aan de rechters om hier te beslissen.”

De juridische betwisting tussen de ex-baas en zijn directe medewerkers van Omega Pharma en Perrigo valt onder de burgerlijke rechtspraak, maar baadt in een bredere context, namelijk die van keiharde advocaten die werken volgens het beginsel: ‘no cure, no pay’. Als de advocaat verliest, trekt hij geen of slechts weinig eregeld.

Omega Pharma is een gespecialiseerde internationale onderneming en komt steeds meer in aanvaring met het Amerikaanse rechtssysteem, zelfs al heeft die van oorsprong Vlaamse multinational vandaag Amerikaanse aandeelhouders. Het gebeurt vaak dat men om onder grote boetes uit te geraken, zichzelf beschuldigt. Bedrijven met iets op de kerfstok laten onmiddellijk, of worden er door hun aandeelhouder (in dit geval Perrigo) toe gedwongen, hun vuile was zelf opdiepen. Hierna gaat men dan met een dik rapport naar het Ministerie van Justitie in de hoop op het verkrijgen van soepelheid bij het bepalen van straf. The Economist, het blad van ‘The City’ in Londen, had het over “onderzoekswaanzin”. Rechters in de VS zijn gewend dat ondernemingen naar hen toekomen met een pijnlijk verslag om vergiffenis te vragen. Deutsche Bank hangt 14 miljard dollar boete boven het hoofd, het eveneens Duitse Volkswagen en het Noors-Russische Vimpelcom kunnen er eveneens over mee praten. Bij onze noorderburen passeerden Ahold, ING, SBM Offshore, Fokker en Rabobank op het bankje van de beschuldigden.

Zal Perrigo zijn Europese overname Omega Pharma straffen door een lange procedure tegen Marc Coucke?

Coucke herinvesteerde ettelijke miljoenen na de verkoop van Omega Pharma, onder meer in avonturenparken in Wallonië, de Oostendse bouwgroep Versluys, de farmabedrijven Mithra, Pharco, Ecuphar, de slimme armband Zembro en de labochip mi-Diagnostics. Door de sportdrank Ettix terug te kopen van Perrigo hoopt hij opnieuw succes uit te bouwen.