Recent verspreide satellietbeelden toonden dat de Verenigde Arabische Emiraten een indrukwekkende militaire basis uitgebouwd hebben in Eritrea. Abu Dhabi (de hoofdstad) heeft enorm grote ambities, en het heeft de middelen om ze te bereiken. Deze basis in Eritrea speelt hier een kleine, maar momenteel belangrijke, rol in. Doorheen de regio rond de Perzische Golf en de Rode Zee wordt immers een machtige coalitie opgebouwd in dienst van de soennitische leiders in het Midden Oosten.

Sinds maart 2015 zijn de Verenigde Arabische Emiraten bij de voornaamste landen die deelnemen aan de Saoedische militaire operatie in Jemen. Het begin van de Saoedische militaire operaties in Jemen was tegelijk een belangrijk keerpunt in de machtspolitiek van de Golfstaten. Het conflict in Jemen werd gebruikt om een nauwe coalitie rondom te Golfstaten op te bouwen, met landen zoals Egypte en Soedan, maar ook Eritrea. Op deze manier worden de algehele militaire capaciteiten van de soennitische leiders in het Midden Oosten versterkt.

Vooral de conventionele macht van Iran wordt door hen als een grote dreiging gezien, en het sluiten van het nucleair akkoord tussen de VS en Iran maakt de soennitische leiders zenuwachtig. Met minder beperkingen door embargo en sancties zou Iran wel eens in staat kunnen zijn een grotere dreiging te vormen rond de Perzische Golf. Daarnaast voeren de Verenigde Staten een beleid van beperkte inmenging sinds het terugtrekken van troepen uit Irak en Afghanistan. Zonder hun sterke bondgenoot zijn de Golfstaten op zichzelf aangewezen, en hun oplossing liet niet lang op zich wachten.

Goedkope leningen en andere steun

Eerst was het Saoedi-Arabië dat volop in het diplomatiek offensief ging en landen als Egypte en Soedan benaderde om hun militaire diensten te verkrijgen. Deze landen beschikken over grotere hoeveelheden troepen, en terwijl die misschien niet zo goed uitgerust zijn als de beste troepen van de Saoedi en de Verenigde Arabische Emiraten, leveren ze samen een aanzienlijk aantal troepen op. Saoedi-Arabië leverde deze landen goedkope leningen voor olie, militair materiaal, investeringen in de landbouw-sector, of zelfs gewoon cash.

Egypte ontving zo bijvoorbeeld de twee Franse Mistral amfibische transportschepen die oorspronkelijk voor Rusland bedoeld waren. In ruil leverde de Egyptische marine steun aan de blokkade van Jemen, Soedanese troepen vochten rond Aden, en Eritrea leverde een logistiek steunpunt. Het valt hier ook op te merken dat voorheen Soedan en Eritrea nauwere banden met Iran onderhielden dan met de Saoedi. De coalitie werd niet enkel zorgvuldig opgebouwd om de Golfstaten te versterken, maar ook om enkele nuttige partners van Iran weg te trekken.

Na verloop van tijd namen de Verenigde Arabische Emiraten een actievere rol binnen deze alliantie. Abu Dhabi heeft nu een opvallende militaire aanwezigheid in Eritrea, en samen met Egypte steunt het Veldmaarschalk Haftar in het oosten van Libië. Buiten Eritrea, zette Abu Dhabi eveneens een luchtmachtbasis op touw in Libië. Terwijl de Saoedi hun activiteiten in Jemen op een laag tempo lieten zakken, waren het de Verenigde Arabische Emiraten die het conflict in Jemen overstegen en hun regionale ambities begonnen waar te maken.

Een groot deel van deze ambities speelt zich niet af in de militaire sfeer, maar eerder in de logistieke sfeer. Bedrijven uit de Verenigde Arabische Emiraten beheren een hele resem zeehavens en luchthavens in het Nabije Oosten en rond de Golf van Aden. De stabilisatie van Zuid-Jemen, het opbouwen van militaire middelen in Eritrea, en zelfs de steun die Abu Dhabi aan Somalië levert maken allemaal deel uit van een groter bolwerk. Het uitbouwen van haveninfrastructuur, en het beveiligen tegen lokale rebellen en piraterij, laat  Abu Dhabi toe om een dominante positie in te nemen langs een van de drukste zeeroutes ter wereld. Voor Abu Dhabi verzekert dit een toekomst met een machtige economische positie, zelfs eens de olierijkdom er niet meer is.

focal-point-uae-eritrea-port-construction-1
Foto: Stratfor. Satelietbeelden tonen militaire ambities van Abu Dhabi aan.