Maandag 19 december 2016 omstreeks 20 uur ploegt zich een vrachtauto door de kerstmarkt in Berlijn ter hoogte van de Breitscheidplatz. De inzittenden zijn de Poolse chauffeur, op dat moment nog in leven, en een tot nog toe onbekende terrorist. Wanneer de vrachtwagen tot stilstand komt tegen een kerstboom, neemt de terrorist de vlucht. De Poolse chauffeur zal uiteindelijk het leven laten. De voorlopige balans: 12 doden en 48 gewonden.

Kort na de feiten bericht de politie een Pakistaanse vluchteling te hebben gearresteerd. De man wordt even later vrijgelaten en de politie verklaart zich vergist te hebben. Duits bondskanselier Merkel verklaart voor de (inter)nationale pers “dat het verschrikkelijk zou zijn mocht de dader een vluchteling zijn”. De politie is nu op zoek naar een andere dader: een zekere Anis A., een immigrant van Tunesische afkomst. Er zouden uitwijzingspapieren gevonden zijn op zijn naam in de cabine van de vrachtwagen. De politie beschouwt de man als zeer gevaarlijk en meldt dat hij deel zou uitmaken van een islamistennetwerk.

Islamitische Staat

IS eist de aanslag maandagavond op. De Duitse politie tast op dat moment in het duister. De consternatie bij de burgerbevolking is groot en de populariteit van Merkel lijkt een enorme deuk te krijgen. Zo wordt onder meer haar facebookpagina volgeschreven met vaak grove berichten van ontevreden en kwade mensen. Vooral haar vluchtelingenbeleid moet het ontgelden.

Reacties uit buitenland

In Nederland post Geert Wilders, PVV, een foto van Merkel met bloed aan haar handen. Deze prent zorgt voor afgrijzen bij zijn politieke tegenstanders.

In de VS reageert president-elect Trump: “Onze gedachten en gebeden zijn bij de geliefden van de slachtoffers van de aanslag in Berlijn. Onschuldige burgers werden vermoord op straat, terwijl ze zich aan het klaar maken waren voor het Kerstfeest. IS en andere islamitische terroristen slachten continue christenen af in hun gemeenschappen en bidplaatsen in het kader van een globale Jihad. Deze terroristen en hun lokale en globale netwerken moeten uitgeroeid worden. Deze missie zullen we uitvoeren met al onze vrijheidminnende partners.”

Verder komen er in Duitsland overal rouwberichten en steunbetuigingen binnen van politici van over de hele wereld.

2 REACTIES