LIVE: Vrachtwagen rijdt in op Berlijnse Kerstmarkt

2
4134

Omstreeks 20u00 deze avond reed een vrachtwagen via de Budapester Straße in op de Kerstmarkt van Berlijn aan de Breidschneidplatz en Kurfürstendamm aan de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Meerdere verkoopsstanden werden totaal verwoest. Het aantal slachtoffers loopt nog op.

De politie spreekt voorlopig over negen doden en tientallen gewonden. Hulpdiensten zijn er nog volop aan het werk. Schokkende beelden van gsm-camera’s tonen de verwoeste standen en enkele gewonden die in het pad van de vrachtwagen liggen. Informatie van de Berlijnse politie doet vermoeden dat de politie al enkele dagen rekende met een mogelijke aanslag op de Berlijnse kerstmarkten. Het directe inrijden op een kerstmarkt in een voetgangerszone en de parallellen met de aanslag te Nice eerder dit jaar, op 14 juli, doen inderdaad vermoeden dat het gaat om een goed voorbereide aanslag. Daarbij kwamen toen 87 mensen om het leven en waren er 434 gewonden.

De Berlijnse politie en het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben zich nog niet uitgelaten over de zaak. Ooggetuigen zeggen dat de vrachtwagen snel reed, tot wel 65 km per uur en dat hij op het publiek inreed zonder te remmen. De vrachtwagen zou Poolse nummerplaten dragen en afkomstig zijn van een Pools transportbedrijf. De vrachtwagen zou eerder vandaag gestolen zijn. Het Poolse transportbedrijf meldde dat er al enkele uren geen contact meer was met de Poolse chauffeur.

De Duitse politie in Berlijn roept op om binnen te blijven. De burgemeester van Berlijn Michael Müller (SPD) zou ter plaatse zijn. De verdachte zou inmiddels opgepakt zijn op de Breidschneidplatz. De mede-inzittende van de bestuurder van de vrachtwagen werd dood teruggevonden.

Volgens Bild gaat de politie uit van een aanslag. IS zou de aanslag hebben opgeëist volgens The Washington Post. Duitsland kampte deze zomer al met een reeks aanslagen met radicaal-islamistische inspiratie.

De live-updates werden gestopt op 19 december, 22:53.

2 REACTIES