Terwijl Trump bezig was met zijn kabinet te vormen was hij blijkbaar ook aan het onderhandelen met Carrier. Het bedrijf dat airconditioningeenheden maakt was in februari, toen de Republikeinse primaries volop aan de gang waren, in het oog van de verkiezingsstorm gekomen toen bekend geraakte dat het van de Amerikaanse staat Indiana naar Mexico zou verhuizen. Carrier zal nu meer dan 1.000 jobs in de VSA houden.

Een opname van de aankondiging aan het personeel lekte in februari uit op internet, ging viraal en werd de inzet van de verkiezingsstrijd. Trump won in de staat van Indiana tegen alle verwachtingen in van tegenkandidaat Ted Cruz tijdens de voorverkiezingen. Zijn verbaal engagement ten aanzien van de maakindustrie leek een grote factor.

Trump beloofde tijdens de verkiezingen te zalven en te slaan: minder belastingen en reglementering voor eigen productie en lasten op die productie dat verhuist naar het buitenland. Hij kon hierdoor tijdens de  effectieve presidentsverkiezingen heel wat rust belt states binnenhalen die traditioneel Democratisch stemden.

Carrier kon 65 miljoen dollar besparen door te verhuizen naar Mexico, maar het moederbedrijf, United Technologies, handelt voor zo’n 5,6 miljard per jaar met de Amerikaanse overheid. Met zo’n groot bedrag als inzet is het risico groot om de wensen van een nationalistische president te negeren.

Het lijkt een vroeg succes te zijn voor de president-elect die zo al een duizendtal banen kon houden in een van de geplaagde rust belt states. Hij maakt zo vroeg al een klein beetje van zijn verkiezingsbelofte waar en haalt een symbooldossier binnen. Het aantal geredde jobs is evenwel niet spectaculair. Het valt af te wachten of Trump de grotere trend van offshoring zal kunnen tegengaan.