De persconferenties van de laatste dagen van de Noorse politie tonen twee dingen aan: hoe omvattend een pedoring en bijhorend netwerk die via het ‘duistere gedeelte’ van het Internet werken wel kunnen zijn en hoe schijnbaar gewoon pedofielen zich in het dagelijkse leven kunnen voordoen.

51 mensen worden ondertussen al verdacht van betrokkenheid bij de grootste pedofiliezaak in Noorwegen tot nu toe. De zaak ging aan het rollen nadat de moeder van een veertienjarig meisje in de herfst van verleden jaar de politie contacteerde. Het meisje was het slachtoffer geworden van een pedofiel die zich aan haar vergrepen had.

Uit onderzoek van de politie bleek de man contact te hebben met meerdere pedofielen via het zogenaamde ‘duistere gedeelte’ van het Internet, vandaar de naam ‘Dark Room’ voor de politie-operatie. Twintig van hen woonden in Hordaland, het Noorse politiedistrict aan de Westkust waar de zaak begon, 31 wonen in andere delen van het land. Verwacht kan worden dat het netwerk ook vertakkingen heeft naar het buitenland.

Opvallend is dat de leden van het netwerk uit alle geledingen van de maatschappij komen. Sommigen zijn werkloos, één van hen was taxichauffeur, maar er zijn ook ingenieurs bij en andere hoogopgeleiden. Eén van hen werkte vast in een crèche, twee anderen waren politici, één van hen zelfs op nationaal niveau. Nog een andere was de zoon van een politieman.

De pedofielen van om de hoek

Voor de omgeving komen de arrestaties waarschijnlijk als een donderslag bij heldere hemel. Absoluut verbazingwekkend is dat volgens de politie één van hen zelfs al plannen aan het smeden was om zijn ongeboren kind, voorlopig nog veilig in de buik van zijn partner, later te misbruiken. Het illustreert hoezeer sommige pedofielen de schone schijn kunnen ophouden, en daardoor lange tijd een dubbelleven in stand weten te houden.