N-VA stapt mee in anti-Erdoganbetoging

0
1723

De pro-Koerdische HDP en NavBel hebben een betoging in Brussel georganiseerd tegen de “fascistische dictatuur” van Turkse president Recep Erdogan. Onder andere N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker liep heel zichtbaar mee.

Demesmaeker deed ook een truitje aan van de Turkse oppositiepartij HDP. Volgens woordvoerder Diederik Demunyck deed Demesmaeker dit uit protest tegen de Turkse arrestaties van burgemeesters en parlementsleden van HDP eerder deze maand. Toch is de daad enigszins opvallend: HDP is uitgesproken socialistisch (en is de N-VA een uitgesproken voorstander van de vrije markt). Daarbij keurde N-VA in de federale regering eerder dit jaar ook een deal mee goed met Erdogan. Dat akkoord houdt een verbintenis van Turkije in om de asielstroom via Turkije te controleren in ruil voor financiële middelen en een versoepeling van de visa-regeling. Voorheen had een inwoner van Turkije een visum of officiële toestemming nodig om naar ons land te reizen. Nog opvallend: Erdogan verklaarde één dag voor de manifestatie op televisie dat België een verzamelcentrum voor terroristen van het Koerdische PKK is.

Volgens Belga was er ook een vlag te zien van de Maoïstische en gewapende MKP-beweging. De betoging trok 2.000 manifestanten en verliep zonder incidenten.