In Kosovo zijn de afgelopen dagen 19 mensen opgepakt in verband met geplande aanslagen in meerdere landen. De Kosovaarse politie zegt in een verklaring dat het om militanten van de terreurbeweging IS gaat. De politie had sterke aanwijzingen dat de terreurgroep meerdere simultane aanslagen plande in Albanië en Kosovo. Onder de doelwitten ook het kwalificatieduel voor de FIFA-wereldbeker tussen Israël en Albanië dat zaterdag 12 november plaatsvond.

Tijdens huiszoekingen vond de Kosovaarse politie meerdere explosieven, wapens en propagandamateriaal van IS. Na de negentien arrestaties in Kosovo volgden nog 6 arrestaties in Albanië en Macedonië. De autoriteiten zeggen dat de arrestaties plaatsvonden bij verschillende cellen die aparte orders kregen uit Syrië. De leiders van de terreurcellen zouden de Albanese nationaliteit hebben. Elke geplande aanslag is hierdoor voorkomen.

De match tussen Albanië en Israël werd zaterdag nog verplaatst van een stadium dichtbij de Montenegrijnse grens naar een stadium dat dichter bij de hoofdstad Tirana ligt omwille van veiligheidsrisico’s.

Hoewel verschillende Balkanlanden een eerder gematigde moslimgemeenschap hebben, zijn er toch enkele radicale elementen aanwezig. Tijdens de oorlogen van de jaren ’90 trokken jihadi’s naar deze gebieden om er voor het geloof te vechten, deze vestigden zich er in sommige gevallen permanent. De huidige generatie militanten komen vaak uit deze milieus.

Tijdens het begin van de oorlog in Syrië trokken veel van deze radicale elementen weg om te gaan strijden voor IS. De laatste maanden zijn er volgens de autoriteiten van Kosovo en Albanië echter geen nieuwe vertrekkers geweest.