In een poging om zich te distantiëren van het Antwerpse bestuur onder Bart De Wever (N-VA) en in nasleep van de mislukte Eandis-deal met het Chinese State Grid zei Antwerps Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) zijn excuses te zullen aanbieden aan de Chinese ambassadeur. Hij vond dat het beleid omtrent de materie klungelig was en bovendien denigrerend en xenofoob ten opzichte van de Chinese bevolking.

Een aantal opmerkingen hierover:

  1. Excuses vanwege wie? Alleszins niet vanwege het Antwerpse bestuur, want dat heeft de deal zelf opgeblazen. En als het dan niet in de hoedanigheid is van schepen, is het dan in persoonlijke naam? Is dat dan geen goedkoop alternatief voor zijn ontslag geven? Nochtans zou dat rechtlijniger en een stuk geloofwaardiger zijn.

    En als die excuses niet in de hoedanigheid van schepen zijn, zijn ze dan in persoonlijke naam? Is dat dan geen goedkoop alternatief voor zijn ontslag geven?

  2. Men is heus niet gek aan het worden in Peking van wanhoop of verontwaardiging. Er is een Chinese strategie om zich overal in cruciale sectoren in het Westen in te kopen. Dit om zich van afzetmarkten te verzekeren voor hun producten, waarvan de verkoop binnenkort zou kunnen stagneren. Dat lukt soms wel, soms niet. Australië blokkeerde in mei bijvoorbeeld de verkoop van een heel groot landbouwbedrijf aan een Chinees consortium uit strategische overwegingen. Er zijn heus geen Australische ambassades verbrand of kangoeroes opgejaagd.
  3. Wat is er xenofoob of denigrerend? Dat prof. Jonathan Holslag (VUB) zei dat de Chinezen zeer goeie onderhandelaars zijn? Wat een plat racisme! Wie de ruime en voordelige uitstapmogelijkheden bekeek van State Grid in relatie met hun aandeel kon Holslag alleszins niet tegenspreken.
  4. Wat is klungelig? Onze staatsveiligheid die bekommerd is om strategische sectoren die in handen komen van buitenlandse actoren? Was het maar zo dat iemand destijds een memo had gestuurd naar onze toenmalige ministers met betrekking tot de Franse overname van Fortis en Electrabel.
  5. Zouden er niet beter excuses geboden worden aan de Vlamingen die door het inefficiënte beheersysteem van de intercommunales overal, en in de ene gemeente al meer dan de andere, te veel moeten betalen voor hun elektriciteit? Of doet dat de lokale politici te veel pijn? In de portemonnee?