Juist toen iedereen dacht dat het voorbij was, ontplofte het internet vrijdagavond. Hillary Clinton, de Democratische presidentskandidaat en tot voor kort naar een massieve overwinning aan het stomen na het lekken van de seksistische NBC-tape van Trump, zit nu in bijzonder wild vaarwater. Clinton is namelijk opnieuw het doelwit van een federaal onderzoek. De FBI heeft het onderzoek naar Clintons mailschandaal opnieuw geopend. Met nog minder dan een week te gaan tot de verkiezingen (8 november) is het onwaarschijnlijk dat de corruptiestempel op Clintons hoofd zal vervagen ten voordele van andere verkiezingsthema’s. Of zoals de Amerikanen zeggen: “All bets are off”, alles kan nu nog.

Afgelopen vrijdag verbaasde FBI-directeur James Comey iedereen met een schokkende brief naar het Amerikaans Congres (zeg maar de Kamer van de VSA). De FBI zou het onderzoek naar de private mailserver van Clinton (Clinton gebruikte een private mailserver toen ze buitenlandminister was, wat strafbaar is) opnieuw openen omwille van het vinden van “bijkomende e-mails”.

Over welke nieuwe informatie het precies gaat, is niet duidelijk, want de brief van Comey was redelijk vaag en meldde niet vanwaar de nieuwe mails vandaan komen, en sinds wanneer. Hillary’s campagneteam eiste al het onmiddellijk en volledig openbaar maken van de nieuwe informatie opdat de verdachtmakingen zouden kunnen stoppen of gedempt worden.

Vage brief

De New York Times liet weten dat het zou gaan om mails die zijn ontdekt door het onderzoeken van elektronische toestellen van voormalig Democratisch parlementslid Anthony Wiener (die zelf onder onderzoek ligt omwille van mogelijk pedofiele sms-uitwisselingen).

Intussen doen heel wat (samenzwerings)theorieën de ronde over waarom de FBI net nu handelt. Eén ervan haalde het populaire en rechtse radioprogramma The Rush Limbaugh Show: daarin werd gesteld dat door de gewiste private mails van Clintons buitenlandministerperiode wel eens de gehele regering – president Obama incluis – zou kunnen geïncrimineerd worden. FBI-directeur Comey zou daarom Hillary Clinton opofferen om de rest van de Obama-administratie te redden van vervolging. Een andere theorie is dat Comey zichzelf wil beschermen omdat een overwinning van Trump waarschijnlijker werd (Trump was al voor de FBI-onthulling licht aan het stijgen in de peilingen) en Comey zijn carrière in rook zou zien opgaan. Bijdragend aan de theorieën is het feit dat de FBI al enkele weken in het bezit was van de nieuwe informatie en gewacht heeft tot vorige vrijdag om te handelen. Voorlopig is er nog geen bewijs voor die pistes.

Hoe het ook zij, wat zeker is, is dat deze ‘October Surprise’ of oktoberverrassing een forse duw in de rug is van Donald Trump. De Republikeinse presidentskandidaat promoot al meer dan een jaar een boodschap en beeld van ‘Crooked Hillary’ of ‘Corrupte Hillary’. De peilingen na de onthulling veranderden al relatief spectaculair: Trump heeft op een kleine week zijn achterstand (in de peiling van ABC en Washington Post zelfs maar liefst 12 procentpunten) ingehaald. Dat is uitzonderlijk, zeker zo laat in de race.