Na een slechte maand augustus, waarbij de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump van controverse naar controverse ging en het in de peilingen slecht deed, lijken de kaarten gedraaid. Trump heeft zijn campagneteam gereorganiseerd en die aanpak lijkt te werken. Trump is een veel inhoudelijkere campagne beginnen voeren en heeft een meer presidentiële uitstraling aangemeten.

Zo kreeg hij punten in de pers voor zijn bijna-amicale ontmoeting drie weken geleden met de Mexicaanse president Nieto en gaf hij vorige week in een persconferentie zonder complexen toe dat Obama in de VS is geboren en dat daarmee de ‘birther’-kous – het geloof dat president Obama in Kenia is geboren – af is.

In de meest recente peilingen van de LA Times, die grote betrouwbaarheid genieten en heel regelmatig worden afgenomen, staat Trump 7-6 percentielen voor op Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Ook andere peilingen, zoals die van FOX News (een tegen rechts aanleunend kanaal) en CNN, geven Trump een bescheiden voorsprong van een percentiel. In andere peilingen, zoals die van de NY Times en Reuters staat Trump nog steeds licht achter, maar heeft hij de achterstand op Clinton in die peilingen sterk teruggedrongen.

Clinton daarentegen blijft geplaagd door een aanhoudende schandaalspiraal. Maandag werd Clintons mailschandaal opnieuw opgewarmd toen uitkwam dat het overzichtscomité van het Amerikaanse House of Representatives een bericht onderzoekt vanop het populaire internetplatform Reddit. In dat bericht uit 2014 zou een IT-specialist van de private mailserver van Clinton hulp gevraagd hebben om mails “die een zeer vip-inhoud hebben” te manipuleren. Mogelijk gaat het om mails van Clinton toen ze Secretary of State (buitenlandminister) was.

Hoewel er nog veel moet gebeuren (op 26 september is het eerste tv-debat tussen Clinton en Trump) is er niet veel tijd meer tot de algemene verkiezingen (46 dagen). De huidige trend moet Clinton dus zorgen baren.