Van de bijna 163.000 asielzoekers die in 2015 naar Zweden trokken, zijn nu 494 mensen tewerkgesteld. Omgerekend betekent dit zo’n 0,3 procent. Dat meldt SVT, een staatsbedrijf en onderzoeksbureau.

Zweden profileerde zich de laatste jaren als een rolmodel in de opname van vluchtelingen en verwelkomde het meeste vluchtelingen per capita in Europa. Bovendien werd Zweden verkozen als het beste land om te leven voor vluchtelingen, gevolgd door Canada en Zwitserland.

Probleem voor economie en veiligheid

In 2015 nam Zweden een recordaantal van bijna 163.000 vluchtelingen op. Volgens data van het Zweeds agentschap voor werk en de Zweedse autoriteit voor migratie (Migrationsverket) zouden nu zo’n 494 asielzoekers (0,3%) daarvan bijdragen aan de economie. De reden voor dit frappante cijfer is voor de hand liggend. “Er was een ongelofelijk groot aantal mensen die een aanvraag indienden voor asiel in Zweden. Om deze mensen allemaal te kunnen registreren, moesten we enkele prioriteiten aan de kant schuiven. Werk was daar één van”, aldus Lisa Bergstrand van Migrationsverket.

De hoge werkloosheidsgraad van migranten in Zweden is naast een probleem voor de economie ook een probleem voor de veiligheid. Ronselaars van Islamitische Staat gebruiken namelijk interimkantoren en arbeidsbureaus om onder de migranten strijders te werven. Een woordvoerder van een arbeidsbureau maakte bekend dat mannen met wortels in het Midden-Oosten zich mengden tussen werkzoekenden en personeelsleden van het bureau. Ze wilden de werkzoekenden laten stoppen met het zoeken naar werk en hen uitgebreid vertellen over IS.

De Zweedse overheid heeft een hervorming voorgesteld om de druk op migranten om werk te vinden, te verhogen. Ze wil in de toekomst uitsluitend tijdelijke verblijfsvergunningen voor 3 jaar verstrekken aan asielzoekers. Indien men na 3 jaar werk gevonden heeft en zichzelf kan onderhouden, zou de verblijfsvergunning verlengd worden in de vorm van een permanente verblijfsvergunning.

De hoge werkloosheidsgraad bij vluchtelingen is in heel Europa een gespreksonderwerp. Duitsland voerde in het verleden al ‘one-euro jobs’ in om meer asielzoekers aan het werk te krijgen.

3 REACTIES

  1. Integratie kost inspanning, heel veel inspanning. Een opendeurpolitiek is nefast voor zowel ontvangende maatschappij als voor degenen die men opvangt. Maar waarom zouden deze mensen op langere termijn niet in staat zijn een positieve (economische) bijdrage te leveren aan onze maatschappij? Echter, eer we zover zijn zal dit heel wat moeite kosten. De opendeurders vergeten dit nogal eens, plus dat ze ook vergeten dat een fundamentalistisch deel van de migranten nooit zal integreren. We zijn veel te laks in onze eisen tegenover wie hier komt wonen. Aanpassen of opkrassen is nog zo gek niet, wil men een stabiele maatschappij behouden. Welke argumenten men ook aanhaalt om te pleiten voor een multiculturele maatschappij; wanneer het geheel van de bevolking niet dezelfde essentiële morele waarden deelt, krijg je problemen. Of de ene cultuur superieur is aan de andere heeft in dit debat weinig belang. De vraag is of de culturen compatibel zijn of niet.