Washington Post beschuldigt Trump van info aan Russen te lekken

0
350

De Amerikaanse krant Washington Post beweert dat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) belangrijke geheime informatie zou hebben doorgegeven aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en de Russische ambassadeur in de VS, Sergey Kislyak, toen Trump hen onlangs ontving in het Witte Huis. 

De president zou gevoelige informatie, die gedeeld werd na een akkoord rond informatie-uitwisseling door een partner in het Midden-Oosten, vrijgegeven hebben aan de Russen. Dit terwijl zelfs binnen de Amerikaanse regering de informatie slechts beperkt werd gedeeld en ook Amerikaanse bondgenoten die informatie niet mochten kennen. Volgens de bron bij de Washington Post zou de bewuste bron en partner hier geen toestemming voor gegeven hebben en zou verdere samenwerking hierdoor in het gedrang kunnen komen.

President Trump zou onder meer details verteld hebben van een terroristische dreiging door IS, die gelinkt is aan het gebruik van laptops op vliegtuigen. Trump zou informatie meegegeven hebben zoals de naam van de stad waar de aanslag zou doorgaan. Hierdoor zouden de Russen kunnen te weten komen wie die oorspronkelijke bron en partner was en is die zo mogelijks gecompromitteerd.

Witte Huis ontkent

Het Witte Huis reageerde snel en ontkende de beschuldigingen. Nationaal Veiligheidsadviseur McMaster gaf een korte persconferentie en weerlegde de beschuldigingen. Hij zei onder meer: “De president communiceerde niet over militaire operaties die niet reeds openbaar waren gemaakt.”

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gaf een persbericht uit waar hij stelde dat “tijdens de bijeenkomst van Trump met minister van Buitenlandse Zaken Lavrov werd een breed gamma aan onderwerpen besproken, waaronder de gezamenlijke inspanningen en bedreigingen rond de strijd tegen het terrorisme. Tijdens de bijeenkomst werd de aard van de specifieke bedreigingen besproken, maar er werd niet gesproken over bronnen, methoden of militaire operaties.” Ook adviseur Dina Powell noemde de verslaggeving van de krant vals.

Russiagate en imago

Het beeld van Trump als weinig betrouwbare leider op het vlak van veiligheid is een beeld dat in het leven werd geroepen door Hillary Clinton tijdens de campagne. Het imago van een impulsieve en weinig lucide leider werd daar gevormd en wordt nu opnieuw mede in leven geroepen in de Washington Post waarin de anonieme getuigen hem roekeloos noemen. Sinds een aantal maanden achtervolgen Trump geruchten en beschuldigingen als ware het dat Trump samenwerkte met de Russen om de verkiezingen in november te winnen (onder de gezamenlijke noemer van Russiagate).

Nochtans is het Hillary Clinton die volgens velen die de verkiezingen verloren heeft wegens haar onbetrouwbaar imago. Dit onder meer door het opslaan van geheime informatie op een onbeschermde private server. Finaal heeft ze zelf 104 geheime mails gelekt.

Het verhaal doet wat denken aan de lekken rond ‘Seal Team Six’. Na het doden van Osama Bin Laden had de toenmalige Amerikaanse overheid snel uitgelekt aan de pers dat Seal Team Six de raid in Abbottabad, Pakistan had uitgevoerd en verantwoordelijk was voor het uitschakelen van Bin Laden. Vlak er na gaf vicepresident Joe Biden (Dem.) hun deelname expliciet toe tijdens een diner. Hierdoor werd het team volgens sommigen een doelwit voor radicale islamisten.

Een ander pijnlijk lek uit het verleden was toen het Pentagon een aanval door het Israëlisch leger op een levering wapens voor Hezbollah in Syrië vrijgaf. Dit zorgde voor verhoogde spanningen tussen Syrië en Israël, dat woedend reageerde op de VS.