In Nederland komt een doodrijder vervroegd op vrije voeten en daar is heel wat om te doen, zo brengt ook de Nederlandse nieuwswebsite PowNed. De Poolse man was veroordeeld tot vijftien maanden cel voor het doodrijden van een peuter en haar grootouders in het Nederlandse Meijel. De Nederlandse Kamer (ook wel Staten-Generaal) heeft met ontzetting gereageerd op het nieuws van de vrijlating.

De Pool verloor de controle over zijn wagen in die mate dat hij drie fietsers raakte die op een verhoogd fietspad buiten de rijbaan reden. Het fietspad was ook nog eens afgeschermd met een heg. In eerste aanleg was de man in 2014 veroordeeld tot slechts 120 uren taakstraf. In een vlaag van woede gooide de vader van het jongste slachtoffertje toen een stoel naar de rechter. In beroep werd de chauffeur in 2015 uiteindelijk toch veroordeeld tot een celstraf van 15 maanden, die hij nu vervroegd kan afbreken.

Veroordeling

De Pool deed met succes een beroep op een bijzondere regeling voor strafonderbreking, waardoor hij naar huis mocht om zijn zwangere vriendin te bezoeken. Hij hoeft nu de rest van zijn straf niet uit te zitten. De man wordt het land uitgezet als vreemdeling in illegaal verblijf van zodra zijn straf wordt opgeschort.

Staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) probeerde de vrijlating nog te verhinderen, maar tevergeefs. Dijkhoff motiveerde dat het in het belang van de nabestaanden is dat de man zijn straf hier uitzit en dat de rechtsorde nu geschonden is.


Parlementslid Theo Hiddema (FvD) houdt het er op dat het aan de povere motivering van het verzoek van Dijkhoff zou liggen en gaf de laatste een stevige uitbrander tijdens een zitting in de Kamer.

Staatssecretaris Dijkhoff gaf in een interview aan PowNed ook toe nog niet te zijn langsgegaan bij de slachtoffers van de Pools brokkenpiloot.