Jaarlijks sturen migranten in België zo’n twee tot vijf miljard euro naar kennissen en familie in hun land van herkomst. Dat blijkt uit een onderzoek van 11.11.11. en de KU Leuven. Dat brengt IPS. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) wil dit proces makkelijker en goedkoper maken.

Veel migranten die naar België zijn uitgeweken sturen geld naar hun kennissen of familie die nog in het land van herkomst wonen. Deze zogenaamde ‘remittances’ zijn wereldwijd goed voor zo’n 429 miljard euro per jaar. Dit bedrag ligt vele malen hoger dan het totale bedrag dat wordt gespendeerd aan ontwikkelingshulp.

Uit vroegere schattingen van De Nationale Bank bleek dat er zo’n 508 miljoen euro door migranten werd opgestuurd naar het herkomstland. De Wereldbank sprak dat cijfer echter tegen en schoof een totaal van 1,5 miljard naar voren.

Prijskaartje

In de realiteit blijkt het bedrag echter nog hoger te liggen. Dat wordt aangetoond door een onderzoek van 11.11.11. in samenwerking met het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving aan de KU Leuven. Het onderzoek spreekt over twee tot vijf miljard euro.

Deze transfers verlopen niet kosteloos. Door de monopolieposities van de grote transferbedrijven en door een gebrek aan transparantie in de markt kan de transferprijs afhankelijk van het doelland oplopen tot meer dan 15%.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) wil het voor deze migranten goedkoper maken om geld naar hun thuisland te sturen. Volgens de minister spelen de remittances een belangrijke rol in het aanzwengelen van de economie in ontwikkelingslanden. De liberale politicus is van plan banken en transferagentschappen aan te spreken om de gemiddelde transferprijs van acht naar drie procent te krijgen.

Niet iedereen is het daar echter mee eens. Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken zette een tweet op zijn profiel waarin wordt geponeerd dat het beleid van De Croo armoede importeert en uitkeringen exporteert.

 • Oscar

  Er zijn gevallen bekend van migranten die een of meerdere huizen of appartementen in hun thuisland bezitten en deze verhuren. Gezien het islamitisch banksysteem is het niet mogelijk dit vanuit België te controleren. Maar ze wonen hier wel in een sociale woning.

  • TIka

   idd en het geld ze versturen naar hun thuisland kunnen ze hier voor 80% inbrengen in hun eigen belastingen . Dus dubbele winst voor migrant en zo wordt België langs alle kanten uitgezogen . Domme regering ,dat regeert dan ons land !!!

 • Doordenker

  Het geld dat uit de Belgische ‘fiscale hel’ vertrekt naar zogenaamde ‘fiscale paradijzen’ stelt wellicht nauwelijks iets voor in vergelijking met de bedragen die jaarlijks weggesluisd worden naar de thuislanden van immigranten.

  De 10 miljard Euro per jaar die aldus uit onze economie verdwijnt naar de thuislanden van de immigranten, wordt daar uitgegeven en draagt daar bij aan de economische groei, terwijl hier net het omgekeerde gebeurt.

  Om het verlies aan overheidsinkomsten door het vertrek van deze bedragen uit onze economie te compenseren, bestaat de ‘politieke oplossing’ er natuurlijk in onze eigen burgers en bedrijven nog wat meer te belasten tot… de ‘economische motor’ helemaal stilvalt in deze ‘fiscale hel’….

 • Kritische Geest

  Benieuwd wat Spa daarover zegt. Die willen immers een neo-protectionisme invoeren.
  En zoals Doordenker suggereert: zijn die landen dan geen fiscale paradijzen? Is het geld ginderachter ‘zwart’ geld, belastingvrij?

  Een analyse van Spa, mèt conclusies in lijn met hun recente neo-protectionistische bekentenis, zou welkom zijn.