Volgens de eerste officiële uitslagen behaalt Emmanuel Macron (‘En Marche!’) een duidelijke overwinning op Marine Le Pen (Front National). De kandidaat van ‘En Marche!’ haalt 65,5% van de stemmen. Marine Le Pen moet genoegen nemen met 34,5% van de uitgebrachte stemmen. Dat bericht Le Figaro.

Macron behaalt de overwinning

Centrumkandidaat Emmanuel Macron wint de Franse verkiezingen en volgt huidig president François Hollande (PS) op. Daarmee wordt hij de achtste president van de Vijfde Franse Republiek. Althans, dat valt af te leiden uit de eerste officiële resultaten. Als jongste president van de Franse Republiek, staan Macron een hele reeks uitdagingen te wachten.

De eerste moeilijkheid schuit in het vormen van een regering. Macron heeft in tegenstelling tot de andere kandidaten geen partij achter zich. Na de parlementsverkiezingen zal hij dus gedwongen worden om met de linkse Parti Socialiste of de rechtse Les Républicains samen te werken. Of hij in deze context zijn liberale hervormingen zal kunnen doordrukken, blijft dan ook de grote vraag.

Front National behaalt hoogste score ooit

Ondanks dat Le Pen het onderspit delft tegen Macron, behaalt ze een resultaat om zich aan op te trekken. Nooit eerder overtuigde een kandidaat van het Front National meer dan 10 miljoen kiezers. Zo moest haar vader in 2002 nog tevreden zijn met minder dan de helft.

De vraag die zich dan ook stelt is of het Front National deze score kan doortrekken naar de parlementsverkiezingen die volgende maand plaatsvinden. Slaagt Le Pens partij hierin, dan zou de verliezer van vandaag, wel eens de winnaar van volgende maand kunnen worden.

  • Jantje

    Weer iemand die uit de copy-paste computer van de “écoles supérieures d’administration” komt…De Fransen hebben blijkbaar graag een president met een aangeblazen rethoriek, veel “je vous aime” , vive la République, je suis là pour tout le monde etc… en geen concreet programma. Non, non rien va changer, tout, tout va continuer…