Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een akkoord bereikt met de Nederlandse overheid over de ‘recyclage’ van 144 gevangeniscellen uit Tilburg. De cellen worden overgebracht naar het Antwerpse Zandvliet. Daar komt een nieuw centrum voor criminele illegalen.

“Goed en origineel nieuws!”, kondigt Theo Francken de deal aan op zijn website. Volgens Francken was er door jaren aan onderinvesteringen door de Parti Socialiste voor België geen alternatief voor het huren van gevangeniscellen van de Nederlanders in Tilburg.

Deze regering sloot eind 2016 Tilburg echter. Volgens Theo Francken het gevolg van de dalende gevangenispopulatie, ondermeer toe te schrijven aan het feit dat voor het eerst eerst massaal criminele vreemdelingen het land werden uitgezet. Zo werden in april 130 criminele vreemdelingen België uitgezet die samen goed waren voor 3.830 maanden gevangenisstraf.

De 360 resterende Belgische gedetineerden uit Tilburg keerden terug naar gevangenissen in ons land. Staatssecretaris Theo Francken schrijft dat hij al maanden een akkoord op zak had met de Nederlandse overheid om een groot deel van de gevangenis van Tilburg gratis te ‘recycleren’.

“Ik heb aan deze buitengewone bilaterale deal met Nederland maanden hard gewerkt. Ik kon echter niet communiceren want ik kreeg maar geen groen licht van onze eigen regering voor het Masterplan gesloten centra. Nu dus wel”, aldus Francken op zijn website.

Besparing

Belgische militairen zullen 144 Tilburgse cellen demonteren. Ze worden getransporteerd en geplaatst in het Antwerpse Zandvliet, waar een nieuw gesloten centrum voor illegale criminelen komt. “Deze cellen hebben een metalen containerstructuur en zijn in goede staat. Deze recyclage is veel goedkoper dan een volledig nieuwbouw en dus een besparing van miljoenen”, verduidelijkt Francken. De N-VA politicus schrijft de ‘topdeal’ toe aan een gezonde dosis creativiteit en lef.

Goed en origineel nieuws! Creatieve topdeal gesloten met Nederland! 💪Jarenlang huurden we gevangeniscellen van de...

Geplaatst door Theo Francken op maandag 15 mei 2017

Volgens staatssecretaris Franken, zal de bouw van het nieuwe centrum niet al te veel problemen opleveren. Zo is het centrum in Zandvliet – dit in tegenstelling tot de centra waartegen eerder protest rees – een gesloten centrum. Daarnaast komt het centrum naast de A12 tegen de Nederlandse grens, waar geen bewoning is.

De staatssecretaris was gisteren verheugd over het feit dat zijn ‘Masterplan Gesloten Centra’ na een aan jaar werk en gelobby werd goedgekeurd. De opzet van Francken is om het aantal plaatsten in de gesloten centra bijna te verdubbelen. Zo zou er al een capaciteitstoename plaatsvinden van 600 plaatsten vandaag, naar 1.066 in 2020. Ook in Jumet (Charleroi) wordt een nieuw gesloten centrum gebouwd en het asielcentrum van Holsbeek wordt aangepast van open naar gesloten centrum.

Evolutie terugkeer illegale criminelen

In 2016 stuurde België 1.595 gedetineerden die niet over een verblijfsvergunning beschikten terug naar hun thuisland. 2016 was daarmee een recordjaar. In 2015 werden 1.437 criminele illegalen teruggestuurd, daar waar het in 2014 en 2013 respectievelijk om 625 en 629 criminele illegalen ging. Theo Francken gaf reeds te kennen de ambitie te hebben om het recordcijfer van 2016 dit jaar te overtreffen.