Een debat over populisme waar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan zou deelnemen is afgelast. Door de protesten en acties van extreem-linkse amokmakers zou het debat extra veiligheidsmaatregelen en kosten met zich meebrengen. De organisatie besliste daarom om het debat af te lassen.

Liesbeth Imbo en Bart Vandesompele hadden met The Content Makers in het Fakkeltheater te Antwerpen een debat georganiseerd rond populisme. Naast Theo Francken zouden ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci, CD&V-voorzitter Wouter Beke, columnist Derk-Jan Eppink en auteur Tom Naegels deelnemen aan het debat.

Op hun Facebook-pagina laten The Content Makers echter weten dat het debat niet door zal gaan. “Door de toenemende druk rond de veiligheid voor staatssecretaris Theo Francken en de daarmee gepaard gaande protesten van tegenstanders die mogelijks onverwachte kosten voor ons betekenen hebben we besloten het debat niet te laten doorgaan”, staat te lezen op de pagina. De toegangsprijs van het evenement bedroeg 20 euro.

Veiligheid primeert

De organisatoren halen de verzekering, de extra controle aan de ingang en de medewerkers aan als bijkomende kosten. Ook de overweging dat de situatie mogelijks niet veilig is voor de aanwezigen speelt mee. “De kans op mogelijke schade in de straat en aan de inkom van de zaal door protestgangers is ons te groot”, aldus The Content Makers. “De veiligheid primeert voor iedereen”.

Francken gaf dinsdag nog een lezing voor een 600-tal studenten georganiseerd door het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond in Gent. De lezing ging door in een auditorium van de universiteit en werd een tiental keer verstoord door extreemlinkse activisten. Een zestigtal politiemensen waren aanwezig, de permanentiedienst van de universiteit stond paraat en een vijftigtal vrijwillige stewards werden opgetrommeld.

Ik zal niet stoppen voor dit extreemlinks geweld

De week voordien kon een lezing van Francken aan de Vrije Universiteit Brussel niet doorgaan doordat extreem-linkse actievoerders de toegang tot het leslokaal versperden. De Gentse politie en de UGent beslisten daarop om de veiligheidsmaatregelen te verhogen. Voor The Content Makers blijkt dit niet mogelijk te zijn.

Burger blijven informeren

Theo Francken uitte zijn mening over de situatie op zijn Facebook-pagina. “Extreemlinkse actiegroepen kondigden vandaag aan structureel stennis te zullen maken tijdens mijn lezingen. Ik sta open voor elk kritisch debat. Het beknotten van de vrijheid van meningsuiting kan ik evenwel NIET tolereren. Dit is een democratie onwaardig”, aldus Francken. “Ik zal niet stoppen voor dit extreemlinks geweld en de burger blijven informeren over mijn beleid.”