Uit ‘respect voor de diversiteit’, schafte het schooltje Singelijn uit Sint-Lambrechts-Woluwe, het maken van cadeautjes voor Moeder- of Vaderdag af. Zowel staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) als de ouders reageren ontzet. Daarover bericht Le Soir.

Vier dagen voor Moederdag kregen de ouders van de leerlingen een mail van schooldirecteur Dominique Paquot. Hierin maakte Paquot bekend dat de leerlingen geen Moeder- en Vaderdag meer zullen vieren. Als toelichting bij de beslissing gaf hij aan dat sommige leerlingen wel Moederdag- en Vaderdag vieren en anderen dan weer niet. De mail aan de ouders werd afgesloten met “We wensen u mooie familiemomenten”.

Ouders reageren boos

Verschillende ouders waren niet opgetogen met de inhoud van de mail. Zo begonnen velen na de ontvangst ervan, hun ongenoegen te uiten op sociale media. Sommigen onder hen contacteerden ook de Franstalige media. Zo begrijpt volgens een vader de school niet wat de emotionele impact van hun beslissing is.

Een moeder daarentegen betreurt dat een dergelijke traditie, die losstaat van geloof of rijkdom, moet verdwijnen. Zo is het volgens haar “een oud gebruik dat kinderen hun ouders op die dag verwennen met een cadeautje dat ze zelf op school hebben gemaakt.”. Met het feest is volgens de moeder dan ook niets mis.

Lafheid volgens Demir

De staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen reageerde al vast furieus. Zij betreurt het signaal van de school en vraagt zich op twitter af of we de integratie helemaal hebben opgegeven. Volgens Demir is de actie van de school “geen uiting van respect. Wel van lafheid”.

Dominique Paquot, de schooldirecteur, dacht al langer aan het niet meer vieren van Moeder- en Vaderdag. Volgens hem is de directie en het pedagogische team fier op de grote diversiteit van de school en positioneert de instelling zich niet voor of tegen Moederdag.

Ook Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs, liet haar ongenoegen blijken.

 • De Block Paul

  En wat met respect voor onze cultuur?

 • hashtag #wegmetons

 • Kritische Geest

  Ik stel voor dat alle mama’s die moederdag wèl vieren één bloem kopen en die afgeven aan een moslimama. Wie is voor?

 • Frank Van B

  allemaal goed en wel die afkeurende reacties, maar krijgt die direkteur ook een officiële sanctie….? Indien niet dan heeft alle protest geen enkele zin….

 • Er bestaat een Globale Dag van Ouders en andere grootbrengers, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Op 1 juni vieren de kinderen over heel de wereld de volwassenen die hen grootbrengen, zonder onderscheid van biologische band en zeer divers. Waarom kan dat in Vlaanderen niet?

  • De Block Paul

   Voor mij niet gelaten. Maar een Vake en een Moeke heeft toch altijd dat ietsje meer. We vergeten tegenwoordig zo vaak de waarde van een hecht traditioneel gezin. Tegenwoordig moeten we ons daarvoor schamen. Dat vind ik niet correct. Ik kom uit zo een gezin en ik heb mijn kinderen in zo een gezin grootgebracht. Mijn kinderen zijn geaard. Hebben wortels. Maar gaan elk hun eigen gang. Daar hebben wij voor gezorgd. Mag dat nog? Mogen we nog pleiten voor een warm nest met een vader en een moeder? Er zijn in ons midden culturen die daar geen probleem mee hebben. Wij blijkbaar wel.

   • Ik denk dat het precies dat is wat de Verenigde naties beogen. Anderzijds is er de tijdsgeest: het gezin is niet meer de hoeksteen van de maatschappij. Een ‘gezin’ is nu een optelling van individuen, meestal tijdelijk. Ik ben een baby-boomer en zie dat met lede ogen aan. Maar vasthouden aan ‘de goede oude tijd’ heeft geen zin, denk ik.

  • Doordenker

   De meerderheid van de lidstaten van de VN bestaat uit derde wereld landen, die zelfs geen echte democratieën te noemen zijn. De VN zijn dus geen echte referentie te noemen.

   • Amelie Mangelschots

    Ik vind echt dat ge gelijk hebt. Kijk naar de VS. Daar zit gewoon een president die niet eens de meerderheid van de stemmen kreeg en die hun kloof tussen arm en rijk, amai. Echt om te blèten. Schandalig dat zo’n landen mee de orde van de dag bepalen in de ganse wereld eigenlijk.

   • Doordenker

    Donald Trump kreeg wel de meerderheid van de stemmen volgens het Amerikaans kiessysteem dat er moet voor zorgen dat er niet enkel rekening moet gehouden worden met de stemmen in een handvol dichtbevolkte staten zoals California en New Jersey, maar dat ook met de dunbevolkte staten in de ‘American heartland’, die de overgrote meerderheid uitmaken van de ‘verenigde staten’ van Amerika.

    De overwinning van Donald Trump is des te groter door het feit dat hij moest opboksen tegen de grote linkse mainstream media, die – met uitzondering van Fox – duidelijk ‘propaganda’ maakten voor ‘hun’ kandidaat Hillary Clinton. CNN = Clinton New Network.

    De zogenaamde 1% rijksten zijn niet het ‘probleem’ maar wel de 50% (en stijgend) die nooit belastingen betalen of betaald hebben maar die, in tegendeel, leven van het belastinggeld van anderen, die daarvoor ‘uit solidariteit’ steeds meer belastingen betalen.

    De welvaartsstaat draagt de kiemen van haar eigen ondergang in zich omdat het mensen, die niet voor hun eigen inkomen kunnen zorgen, in staat stelt te overleven en zich voort te planten, waardoor hun aantal verder toeneemt tot het hele systeem uiteindelijk onbetaalbaar wordt.
    Maar dat is natuurlijk een ‘taboe’ onderwerp.

    “When people can vote on issues involving the transfer of wealth to themselves from others, the ballot box becomes a weapon with which the majority plunders the minority.
    That is the point of no return, the point where the doomsday mechanism begins to accelerate until the system self-destructs.
    The plundered grow weary of carrying the load and eventually join the plunderers. The productive base of the economy diminishes further until only the state remains.” (G. Edward Griffin)

   • Amelie Mangelschots

    Altijd al geweten dat landoppervlak meer inspraak moet krijgen in hoe het Volk bestuurd wordt.

   • Doordenker

    Als het zo niet zo zijn, dan is het beter om de VS op te splitsen..
    Dan kunnen de Obama/Clinton aanhangers is California en andere blue states (Democratische staten) hun links paradijs uitbouwen en de red states (Republikeinse staten) hun conservatieve staten.
    We weten hoe het uiteindelijk altijd afloopt met linkse paradijzen.
    Overal waar socialisten aan de macht geweest zijn laten ze een economische puinhoop en totale verloedering en verval achter:

   • herman cools

    FYI , Trump won 3084 van de 3141 counties in de VS! Hillary won 57 counties! OEPS!
    als het om het grootste aantal stemmen had gegaan had Trump die race ook glansrijk gewonnen.
    FYI Clinton spendeerde meer dan het dubbele van Trump aan haar campagne.
    Omtrent MOEDER en VADERDAG, wat is er fout mee om respect en dankbaarheid te tonen aan hen die het meer dan verdienen?
    Doppers en ambtenaren zouden ook een BELASTINGBETALERSDAG mogen invoeren , een klein “caddooke” voor diegene die hun bestaan mogelijk maakt is zeker op zijn plaats.
    Over die kloof tussen arm en rijk in de VS…. wist U met welk inkomen men je in de VS als “arm” beschouwd ?
    What is wrong with people making a lot of money?
    Met dat idee zetten Reagan and Deng Xiao Ping de wereld in gang.
    Na de tweede wereldoorlog bepaalde de VS de orde van de wereld… zij beschermden ons en lieten ons toe om te snijden in defensie en onze sociale voorzienigen uit te bouwen.
    Welvaart en jobs wereldwijd zoals nooit voordien!
    Trump gaat dat verder zetten. Wij zullen iets meer van ons deel moeten betalen maar “The American century is still going strong”
    Vraagje, wie had U gewild dat er orde op zaken had gesteld de laatse 50 jaar en wie zou dat dan betaald hebben?
    Americans spend life and treasure to ensure that your kind can say whatever it wants, even if it is nonsense. show some respect er zijn genoeg andere redenen om te blèten.
    Vergeet dat cadootje niet voor de betalers van de rekeningen!!

 • Amelie Mangelschots

  Is er een reden waarom hier de illusie gewekt wordt dat deze beslussing enkel obv “cultuurverschillen” viel? Diversiteit in gezinssamenstelling waardoor kinderen geen mama of papa (meer) hebben en daardoor moeder- en vaderdag als stressvol ervaarden, speelden daarin een belangrijke rol, en ik wil echt graag weten wat het nut is van deze zaak haast anti-multiculturaliteitspropaganda te maken. Op Twitter doet Theo Francken ondertussen stunten als salafistisch propaganda tweeten om verkeerdelijk de indruk te wekken dat salafistische ideeën 1) de opinie van de bredere moslimgemeenschap zijn en 2) alsof deze hele situatie een issue tussen “echte Vlamingen” en “moslims” is, hoewel de school zelf expliciet stelt dat hier geen religieus argument aan te pas gekomen is.

  Een beetje objectieve berichtgeving kan geen kwaad hoor.

  • Doordenker

   Wellicht omdat dit wel degelijk de echte reden was en al de andere dingen er gewoon bij gesleurd werden als ‘drogredenen’ om deze echte reden wat te verdoezelen.
   Links vindt altijd wel argumenten om de ‘genocide’ van wie we zijn – onze eigen waarden, normen en cultuur – goed te praten.

   • Amelie Mangelschots

    Ahja oei. Ik zal noteren dat rechts beschikt over een kristallen bol waarmee ze onomstotelijk de onuitgesproken motieven van de rest van de wereld kunnen bewijzen en zo feitelijk observeerbare zaken kunnen wegzetten als bullshit omdat hun spider senses tintelen! Objectiviteit is voor pussies en ik zal mij dringend zo’n aluminium hoedje maken. Gisteren probeerde iemand mij zelfs wijs te maken dat twee plus twee vier is. Komaan zeg. Iedereen weet dat dat allemaal verzinsels zijn van Arabieren. Twee plus twee is kei hard vijf, maar dat zeggen ze er niet bij he!

   • Doordenker

    Het onomstotelijk bewijzen van onuitgesproken motieven van de rest van de wereld is bullshit en helemaal niet nodig om de feitelijk observeerbare zaak vast te stellen dat links de ‘genocide’ van wie we zijn – onze eigen waarden, normen en cultuur – probeert goed te praten en laten verdrinken in globalisme/multiculturalisme.

   • Amelie Mangelschots

    Ik heb La La Land nog niet gezien, stop ne keer met spoileren. :'(

 • Doordenker

  Scholen en universiteiten zijn de ‘blueprint’ van de linkse totalitaire staat die op ons afkomt.

  https://www.frontpagemag.com/fpm/266631/college-blueprint-totalitarian-america-daniel-greenfield

  • Amelie Mangelschots

   #conspiracytheories

   • Doordenker

    Nee, eerder ‘conspiracy facts’.

 • Kritische Geest

  🙂
  Et Alors?
  🙂

 • Etienne

  Uit respect voor onze gewoonten. Schaf die school af.