Francken heeft akkoord over meer gesloten centra voor illegalen

0
922

Tijdens een extra ministerraad over veiligheid is een akkoord bereikt over de uitbreiding van de capaciteit van gesloten centra voor illegalen. “Zo kunnen we meer illegale criminelen het land uit krijgen”, laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten op zijn Facebook-pagina.

Vandaag ging een belangrijke extra ministerraad over veiligheid door in Hertoginnedal. Deze ochtend al sprak Theo Francken zijn Facebook-volgers toe in een Facebook Live video. “Om jullie veiligheid te garanderen is het belangrijk dat er meer plaatsen komen in gesloten centra voor illegalen. Zo kunnen we meer illegale criminelen het land uit krijgen”, zei Francken. “Ik hoop vanavond finaal groen licht te krijgen voor mijn voorstellen. We gaan hard onderhandelen, dit is een heel belangrijke dag”, aldus de staatssecretaris in een videoboodschap.

'Moest ik deze telefoon niet vasthebben, ik zou een dansje doen.' Akkoord bereikt. We did it! 👊💪Deel gerust. Bedankt!

Geplaatst door Theo Francken op zondag 14 mei 2017

Zo’n acht uur later ging Theo Francken opnieuw live op zijn Facebook-pagina. “Het is gelukt, we hebben een akkoord over de uitbreiding van de gesloten centra voor illegalen”, liet de staatssecretaris opgelucht weten aan zijn volgers.

“Dit is de grootste operatie ooit inzake terugkeer. We gaan van 600 naar 1066 plaatsen in de gesloten centra”, legt Francken enthousiast uit. Er worden ook nieuwe en omgebouwde gesloten centra voorzien in Antwerpen, in Holsbeek en in Jumet, deelgemeente van Charleroi. “We gaan eindelijk echt goed kunnen doorwerken op de terugkeer van illegale criminelen. We hebben alle records gebroken, maar er is nog heel wat marge”, aldus Francken.

Evolutie terugkeer illegale criminelen
Evolutie terugkeer illegale criminelen

In 2016 stuurde België 1.595 gedetineerden die niet over een verblijfsvergunning beschikten terug naar hun thuisland. 2016 was daarmee een recordjaar. In 2015 werden 1.437 criminele illegalen teruggestuurd, daar waar het in 2014 en 2013 respectievelijk om 625 en 629 criminele illegalen ging. In april werden 130 criminelen vanuit de gevangenis teruggestuurd naar hun thuisland.

“We moeten meer criminelen het land uitzetten. Daarom hebben we meer plaatsen nodig. Dat staat nu eindelijk echt op de rails. Ik heb een jaar geprobeerd dat akkoord te bereiken en ben bijzonder tevreden dat dit nu rond is”, sloot Francken de videoboodschap af.

“Deze regering mét de N-VA regulariseert geen criminelen, wij repatriëren ze. Dát is het verschil tussen een linkse regering en een centrumrechtse”, verklaarde Theo Francken eerder dit jaar op zijn Facebook-pagina. “Dankzij de uitstekende samenwerking met de diensten van mijn collega op Justitie Koen Geens, breken we alle records en slagen we erin om de overbevolking in de Belgische gevangenissen eindelijk echt aan te pakken. Het is immers al jaren een publiek, politiek incorrect geheim dat het aandeel vreemdelingen in onze gevangenissen torenhoog is.”