Fatwa’s op congres vrouwelijke moslimgeleerden

4
849

Vorige week vond in Indonesië een driedaags congres van vrouwelijke moslimgeleerden plaats. De honderden deelnemers waren afkomstig uit Indonesië, Kenia, Saoedi-Arabië, India en Pakistan en was de grootste in haar soort tot nu toe. Daarbij had de agenda een belangrijke focus op de problemen die Indonesische vrouwen dagdagelijks ondervinden.

Met 230 miljoen moslims is Indonesië het grootste moslimland ter wereld. In het land is een religieus congres van vrouwelijke geestelijken – voor wie enkel de functie van imam niet is opengesteld – op zich niet bijzonder. Het gebruik is er al eeuwen in voege. Maar het internationale karakter en de omvang van de groep maakte het wel uniek.

Fatwa’s

Op donderdag, aan het einde van de driedaagse, werden een reeks van fatwa’s uitgesproken. Deze religieuze edicten hebben enkel een morele waarde. De meest opvallende uitspraak had betrekking op de verhoging van de minimale leeftijd tot huwelijken voor meisjes. Andere bepalingen hadden betrekking op maatregelen om seksueel misbruik tegen te gaan en een betere bescherming van het milieu.

Met de fatwa rond kindbruiden vraagt de groep aan de Indonesische overheid om de huwelijksleeftijd op te trekken van 16 tot 18 jaar. Volgens de Verenigde Naties huwen er jaarlijkse meer dan 300.000 minderjarige bruiden. Eerdere pogingen hiertoe werden door het Grondwettelijk Hof verworpen, laatst in 2015. Ondertussen voeren conservatieve moslimgroepen campagne vóór huwelijken op jonge leeftijd.

 • De Block Paul

  Deze foto toont hoe een vrije, open maatschappij er uitziet. Ik vraag me af waarom naïef links zo favoriet kan zijn van een dergelijke samenlevingsvisie.

  • Oscar

   Daar zeg je het ; naïef links. Gevaarlijk naïef. En onvoorstelbaar idioot.

 • Jan Hammerbacher

  Die fatwa is allemaal goed en wel, maar hij botst met het voorbeeld van de Profeet zelf. Die huwde met een 6-jarig meisje en consumeerde het huwelijk toen ze 9 jaar oud was.

 • Jean-Claude LURKIN

  MoSSlimgeleerden??? Wie verzint het ? Het enige lichtpuntje aan heel deze lachwekkende vertoning door moslima’s (die zich gedragen alsof ze nog in de middeleeuwen leven) is dat de mannelijke exemplaren van hun achterlijke ideologie misschien eens beslissen om met hun poten van kinderen af te blijven .