Le Pen stelt centrumrechtse premier Dupont-Aignan voor

0
1267

Vandaag stelde Marine Le Pen haar kandidaat-premier voor. De gaullist Nicolas Dupont-Aignan. Wie is die man en wat betekent dit?

Nicolas wie?

De Franse politiek werd tot voor kort gedomineerd door twee klassieke stromingen: centrumlinks en centrumrechts. Socialisten en gaullisten. Nicolas Dupont-Aignan kunnen we best omschrijven als een klassieke gaullist. Dat betekent een nadruk op de soevereiniteit van Frankrijk op politiek, militair en economisch vlak. Gaullisten pleiten voor een sterke staat, socialisten voor een grote staat.

Hij is onafgebroken burgemeester van Yerres sinds 1995 en parlementslid sinds 1997. In de eerste ronde van deze presidentsverkiezingen haalde hij ongeveer 5 procent. Hij heeft een rechtlijnige reputatie en staat gekend als man van principes.

Wat betekent dit?

Dat het Marine Le Pen menens is om president te worden is duidelijk. Ze nam eerder ontslag als voorzitter van het Front National. Zo wil ze zich presenteren als de kandidaat van alle Fransen en niet als de kandidaat van een partij. Ze is er met de openlijke steun van Dupont-Aignan in geslaagd een historische doorbraak te realiseren.

Waar onder Chirac centrumrechts mee stapte in het cordon sanitaire rond Front National, evolueerden ze onder Sarkozy naar een ‘ni-ni’-positie. Dat betekende dat ze geen steun verleenden noch aan de socialisten tegen de nationalisten, noch aan de nationalisten tegen de socialisten. Door beide posities verloor rechts meer dan eens verkiezingen aan links dat door de verdeeldheid op rechts meer politieke macht kon verzamelen dan het steun had bij de Franse bevolking.

Een echte doorbraak?

Dupont-Aignan wil naar eigen zeggen een brug slaan tussen gaullisten en nationalisten, twee politieke families die te lang verdeeld geweest zijn. Hij wil dit doen in het belang van Frankrijk. Hij zegt zijn eigen aparte politieke standpunten te behouden, en niet aan te sluiten bij het Front National. Maar hij wil met zijn steun meewerken aan een eenheid van alle patriotten.

Eerder spraken ook andere rechtse prominenten hun steun voor Marine Le Pen uit: éminence grise Marie-France Garaud en Philippe de Villiers. Allen behoren echter tot de rechterflank van centrumrechts. Als Marine echt wil uitbreken bij deze presidentsverkiezingen zal nog veel meer nodig zijn. Maar voor de komende ‘legislatives’ in juni is dit een schok van formaat.

Les Républicains

Les Républicains richten zich ondertussen volledig op deze parlementsverkiezingen en willen daar de meerderheid halen. Maar ze zijn onthoofd na het ontslag van Fillon en missen eenheid en politiek leiderschap. Ondertussen heeft de communist Mélenchon nogmaals benadrukt geen stemadvies te geven voor de tweede ronde op 7 mei.

Ni banquier, nu raciste: Le Pen stelt centrumrechtse premier voor

Terwijl de strijd verder woedt, haken steeds meer kiezers af, zowel links als rechts. Zij willen geen keuze maken tussen Marine of Macron. Vooral voor Macron is dit een ramp. De kiezers van links zijn voor hem immers het gemakkelijkst te mobiliseren tegen een nationalistische tegenkandidaat. Maar als Rothschildbankier wekt hij weinig enthousiasme op bij de linkse kiezers.