Egypte: Paus Franciscus wil brug slaan tussen christenen en moslims

0
711

Vandaag vertrekt Paus Franciscus naar het Egypte van president Abdel Fattah al-Sisi voor één van de meest uitdagende diplomatieke reizen van zijn pontificaat. De Paus wenst bruggen te slaan tussen de getroffen Koptische Kerk, de Egyptische soennieten en de militaire regering van al-Sisi. De situatie in Egypte is gespannen na de IS-aanslagen op Koptische kerken van de afgelopen maanden. Om de drie partijen die betrokken zijn bij dit diplomatiek bezoek (christenen, moslims en de Egyptische overheid ) tevreden te stellen, zal de Paus moeten manoeuvreren in een diplomatisch mijnenveld.

De agenda van de Paus zal deze twee dagen goed gevuld zijn. Bij zijn aankomst zal de Paus vooreerst in gesprek gaan met president van Egypte. Generaal Al-Sisi, die aan de macht kwam door oud-president Morsi van Moslimbroederschap af te zetten na massale protesten tegen Morsi, heeft al meermaals getracht de christenen en moslims van Egypte te verzoenen. Zijn regering gaf verschillende bedreigde christelijke minderheden extra bescherming en privileges zodat ook zij het recht zouden hebben om

hun religie te beleven. Er is echter ook een keerzijde voor de Paus. De mensenrechtensituatie in Egypte wordt frequent niet gerespecteerd. De Paus heeft zich een sterk verdediger van deze rechten getoond. Welke lijn zal Paus Franciscus aanhouden?

Sheikh Ahmed al-Tayeb

Vervolgens zal Paus Franciscus een bezoek brengen aan de Al-Azhar, één van de oudste universiteiten van de islamitische wereld. In de Al-Azhar universiteit zal een ontmoeting plaatsvinden met Sheikh Ahmed al-Tayeb. De Sheikh geldt als de hoogste soennitische autoriteit van Egypte. Op vraag van Al-Sisi zullen verschillende fatwa‘s, juridische adviezen van soennitische wetgeleerden, besproken worden.

Volgens Usama al-Abd, voormalig voorzitter van Al-Azhar en hoofd van het Egyptisch parlement voor religieuze zaken en dialoog, hebben deze fatwa’s spanningen doen toenemen. De Paus en de Sheikh zullen een gordiaanse knoop moeten ontwarren om een oplossing te vinden waarmee beide partijen kunnen leven.


Tot slot zal de Paus nog samen met de koptische leider Tawadros II (die ook een paus wordt genoemd) in gesprek gaan en de slachtoffers van de Botroseya-aanslagen herdenken aan de St. Petrus en St. Paulus kerken. Ook voor de slachtoffers van de aanslagen op psalm zondag zal een dienst plaatsvinden. In 2013 ontmoette de Paus reeds met Tawadros II.

De Paus zal zijn trip afsluiten met een opgedragen mis en gesprekken met de katholieke bisschoppen en seminaristen die in Egypte leven.

Paus Franciscus zal tijdens deze missie de balans moeten kunnen houden tussen christelijke eigenheid en openheid, politieke adviezen en neutraliteit, veroordeling van islamitisch extremisme en bruggen leggen met de gematigde islam. Dit alles binnen een kader van een extreme veiligheidsdreiging. Nu IS Egypte onlangs heeft uitgeroepen als prioritair doel voor terroristische aanvallen, kan de Paus een geliefd doelwit zijn voor een aanslag. Dit vergroot de moeilijkheid om de reisweg van de Paus te beveiligen.

De Egyptische Kerk

De koptische minderheid in Egypte is de oudste geloofsgemeenschap in het land, maar de christenen aldaar moeten dikwijls vrezen voor hun leven. De gemeenschap (7-8 miljoen) is geregeld het doelwit van islamistische aanslagen. In december eiste islamistische terreurgroep IS nog een aanslag op tegen koptische Christenen met 25 doden tot gevolg.

De koptische Kerk roept al langer (reeds voor de Arabische lente) op tot een langzame terugtrekking van kopten uit de Egyptische politiek. Dit omwille van de opkomst van de politieke islam. Dit versterkt de isolatie van kopten in Egypte, terwijl aanslagen tegen kopten en hun geloofsplaatsen in frequentie toenemen.